cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LE FILS DE LAUTRE ARRIBA A LA CARTELLERA DESPRS DE DOS ANYS DESPERA

El hijo del otro o Le fils de lautre (ttol original) s la tercera pellcula de la directora francesa Lorraine Lvy, desprs de Mes amis mes amours (2008) i lpera prima La premire fois que jai eu 20 ans (2004). La pellcula que ens ocupa, rodada lany 2012, sestrena a la nostra cartellera amb dos anys de retard, recorrent nombrosos certamens i havent guanyat premis com el del Festival de Tquio del 2012, on va rebre el guard de millor film i millor director (Lvy).

La cinta narra la commoci que provoca a dues famlies el descobriment de que els seus fills (Joseph i Yacine) fossin intercanviats (per error) al nixer. Si a aix safegeix que una de les famlies s israeliana i laltra palestina, lassumpte pot prendre un gir fora trgic. No obstant aix, es tracta dun film ple desperana on lamor s capa de superar anys de conflicte armat, diferncies poltiques abismals i conviccions religioses.

La premissa no s nova i s que clssics com El prncep i el captaire de Mark Twain, o la ms recent Like Father, Like Son de Hirokazu Kore-eda, ja han exposat en tota la seva dimensi psicolgica les contradiccions i frustracions o els rebutjos i ressentiments dels que fins llavors tenien una existncia determinada i, a partir duna revelaci daquesta ndole, es veuen obligats a adaptar-se (o no) a una nova realitat.

La directora galla explica amb una notable transparncia narrativa com afecta el xocant descobriment, vorejant amb audcia els lmits del melodrama i el sentimentalisme, que de vegades saccentua en excs a causa de les clides imatges fotografiades per Emmanuel Soyer. La cineasta dna dimensi i realitat al procs dacceptaci entre els Silberg i els Al Bezaaz davant la nova situaci familiar, mentre els seus respectius fills breguen amb la comprensiva crisi didentitat que els acaba de colpejar.

La moralitat t en el film un enorme abast sociopoltic i religis degut al conflicte palest israeli per aqu s on sorgeix lallegoria a labsurditat i on el conflicte ntim guanya ms pes. La pellcula recorre amb delicadesa per tamb sense embuts, un conflicte que per a les noves generacions va perdent sentit. s aix que sembla que hi ha una certa intenci de denncia per part de la directora cap als que decideixen continuar embolicant els joves en una irracional i vella guerra.

s cert que com a cant cap a la integraci, el film t el seu reconfortant valor pedaggic, per el seu recorregut no arriba molt ms enll de servir com a catalitzador de la histria. Afortunadament, la parisenca s rescatada del seu do per la sensibleria i de les seves tendncies amorals grcies a lhabilitat i la percia dels actors, que converteixen el film en una parbola oscillant de tolerncia amb una histria elegant i commovedora com a vrtex.

El millor encert de Lvy s el canvi de perspectives entre els personatges, gaireb com si fos un film coral. La pellcula va desplegant la seva histria duna forma gil, on anirem entenent la realitat daquestes comunitats tant llunyanes, i s que el film entra en terrenys de la prdua didentitat i ens convida a preguntar-nos qui som i en qu creiem. Realment les creences que professem sn nostres, o som el fruit de costums inculcades durant diverses generacions?.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 29640

Una crtica dric Antonell

31 de març de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

peli per veure a la fiesta del cine doncs
marc m,31-03-2014

peli per veure a la fiesta del cine doncs
marc m,31-03-2014

la recomaneu??
Olga31-03-2014

La recomano, sense dubte. Us sorprendr pel seu sarcasme i pel tractament del conflicte entre Israel i Palestina
Eric Antonell31-03-2014

doncs aprofitarem la festa del cine! mltes gracies
Olga31-03-2014

A jo me va agradar molt. Val molt la pena!
Laia C.02-04-2014

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small