cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ARANYES EN ELS RACONS DE LA MENT

El director canadenc Denis Villeneuve ha aconseguit xuclar-nos als territoris de la torbaci i la inquietud grcies a Enemy, un hipntic i obsessiu thriller psicolgic inspirat en un relat breu del Nobel Saramago, Lhome duplicat. La pellcula arriba desprs de lxit internacional dIncendies (2010) - adaptaci cinematogrfica de lobra teatral homnima de Wajdi Mouawad i que va arribar a ser pellcula nominada als Oscar en la categoria de millor pellcula estrangera - i la realitzaci prcticament simultnia a Enemy de laterridor thriller sobre els impulsos cecs de la venjana i la tremolosa sospita de la culpabilitat, Prisioneros (2013).

La present cinta de Villeneuve es capbussa ara en els laberints de la ment dun professor duniversitat dhistria, Adam (Jake Gyllenhaal), desprs de descobrir, inesperadament al mirar un dvd llogat, el seu doble perfecte en Anthony (Jake Gyllenhaal), un actor de tercera. La via montona que mena el personatge dAdam sembla truncar-se irreversiblement arran del descobriment del que podria ser el seu germ bess o almenys una persona idntica a ell mateix.

La tonalitat neguitejant i espessa que atresora la pellcula en la presentaci de les primeres accions de les relacions de parella i les classes, accions repetitives i intranscendents, es fa progressivament malaltissa. A mesura que el personatge dAdam explora i festeja amb aquest inaudit fenomen del doble, la pellcula sendinsar en una atmosfera encara ms pesada i subjugadora per circular de forma imparables per unes tonalitats progressivament irrespirables i claustrofbiques.

Aquesta histria duna obsessi ens condueix a la inestabilitat absoluta al fer-nos mourens pel fangar de la incertesa on es barregen perillosament realitat i la ficci, ra i imaginaci, el conscient i el subconscient. Desemboquem en tortuosos universos dignes de Lynch o Cronenberg proporcionant moments desassossegants quan trepitgem el terreny del desconegut, com en una reveladora, saturada i febril seqncia inicial, o a travs dingredients allucinats com una boirosa ciutat presidida per una enigmtica aranya gegant.

El pervers joc de miralls establert entre ambds personatges iguals, dues cpies exactes, ens conduir inevitablement tamb al terreny de les pulsions incontrolables i desfermades del desig, grcies a la presncia de les respectives novies, Mary (Mlanie Laurent) i Helen (Sarah Gadon), tamb estranyament semblants en el seu aspecte fsic. Aleshores ens endinsem en els universos de la usurpaci o el intercanvi didentitats, en els rebrecs de lalteritat, per retrotraurens als enrevessats cabdells de Patricia Highsmith.

Notcies - Cinema Catal . NET
Cartell


lectures: 1113

Una crtica de Joan Millaret Valls

3 d'abril de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

GENIAL!
kissg16-04-2014

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small