cinema catal� . caT
Notícies anteriors
8 ACUDITS TPICS

Ara ja s oficial, Ocho apellidos vascos sha convertit en la pellcula amb un major nombre despectadors i una major recaptaci del cinema espanyol, superant el fenomen recent de Lo imposible. I va en el cam dintentar ultrapassar les astronmiques xifres absolutes que va aconseguir Avatar. Vagi per endavant, que s una molt bona notcia que de tant en tant pugui sorgir al cinema espanyol un fet daquesta magnitud. I tan de bo pogussim dir el mateix del cinema catal tamb algun dia. Ja que per arribar a assolir aquests molt meritoris resultats, hi ha dhaver una confluncia tal de factors, a tots els nivell (producci, mrqueting, equip tcnic, equip artstic, boca- orella..), que bviament van molt ms enll del fet que hi hagi un gran grup de comunicaci com Mediaset al seu darrera, amb tota la seva capacitat propagandstica. I si no que li diguin a totes les cintes anteriors produdes per altres grups meditics, que no han obtingut, ni de lluny, aquests resultats.

Dit aix, no podem oblidar que la cinta dEmilio Martnez-Lzaro s per sobre de tot, aix, una pellcula de cine. I com a tal tamb se lha de valorar. I en aquest sentit, val a dir que s una comdia irregular fonamentada bsicament en una dotzena de gags (essent molt generosos), centrats en els tpics ms tpics de la idiosincrsia basca i, en menor mesura, andalusa, que cal reconixer-ho, provoquen el riure de lespectador, per com ho pot fer qualsevol altra espai de comdia televisiva de perfil similar. I s que sumant tots els elements que rodegen aquest film, es pot arribar a la conclusi que un dels pilars del seu xit, s precisament el fet de ser la pellcula perfecta per molta gent que no va habitualment al cinema, sin que ms aviat s consumidora de televisi, i que per tant, no s tan exigent a nivell de producte cinematogrfic. Per altra banda, s de celebrar que desprs de moltes dcades en qu hagus estat impossible, finalment sha arribat a una situaci en qu es pot fer humor sobre determinats temes territorials sense que passi res, ni es faci estrany o incmode. Sin que a ms el pblic respon, i de quina manera.

Dins el mn de la comdia espanyola, i sense necessitat de recrrer a noms de la talla del binomi Berlanga-Azcona, val a dir que hi ha infinitat de cintes que aborden aquest gnere amb uns valors cinematogrfics bastant superiors. Realitzadors com Almodvar, Segura, de la Iglesia, Trueba, Ruz Caldera, en serien alguns exemples ben evidents. Fins i tot el mateix director daquest manual de diferncies regionals, t ttols molt ms rodons com El otro lado de la cama o Los peores aos de nuestra vida. Perqu si b s cert que la parella de guionistes Borja Cobeaga i Diego San Jos, amb uns antecedents prometedors en el mn de la comdia, especialment televisiva, aconsegueixen crear diverses situacions fora divertides, i treure tot el suc possible, fins a la darrera gota, dels tpics ms populars sobre la societat i la cultura del Pas Basc, tamb ho s que es desentenen totalment dintentar confeccionar un gui mnimament coherent, no noms des del punt de vista narratiu, sin tamb pel que fa a la descripci de personatges o la mateixa histria (perqu no tornen a sortir les amigues del principi, com sorganitza un casament en 2 dies...) Si ens fixem en un antecedent evident com la francesa Bienvenidos al Norte, es veu clarament que aqu la trama est molt ms ben lligada, el gui no t prcticament llacunes, els acudits i situacions cmiques relatives a la diferent procedncia geogrfica estan molt ms al servei de la narraci i no a linrevs, i els personatges estan molt ms ben perfilats. Fins i tot la histria damor no s tan inconsistent i inversemblant com la de Ocho apellidos vascos.

Finalment, no es pot deixar datribuir la seva part de mrit al repartiment. Comenant per un Karra Elejalde que encaixa perfectament en el paper i que a ms actua amb una naturalitat, una simpatia i un psit propis dels actors ja consagrats, i que est un esgla per sobre de la tamb eficient Carmen Machi. A la parella protagonista se la veu amb menys qumica, i tot i que fan el que poden per sobreposar-se a algunes situacions bastant forades de gui i el deficient dibuix dels seus personatges tampoc ajuda gaire, aconsegueixen treure endavant els seus moments ms hilarants, especialment Dani Rovira, actor molt ms avesat a la comdia. I en aquesta lnia tenim als seus dos amics sevillans, magnficament interpretats per Alfonso Snchez i Alberto Lpez, i que vistes les seves escenes, demanaven a crits un protagonisme major.

Ara, amb aquest xit aclaparador, la conseqncia ms lgica (daix si que cal aprendre de Hollywood) era que es comencs a preparar rpidament la seqela, que com no podia ser daltra manera, seguir aprofundint en les particularitats territorials de lEstat Espanyol. I un cop disseccionat lADN basc, ara, evidentment ens toca als catalans. Caldr veure com plantegen aquesta segona part, perqu ja se sap que en aquests moments la situaci poltica de Catalunya no fa precisament gaire grcia a bona part de lEstat. I per altra banda, tamb caldr veure si safegeix algun altre guionista catal que pugui donar un punt de vista ms proper al territori, com ho han fet ara els dos esmentats guionistes bascos. En qualsevol cas, caldria demanar que la segona part, mantingus el nivell humorstic i que sintents construir una comdia ms treballada i no tant irregular, que permets fruir-la tamb cinematogrficament, pels molts afeccionats al gnere que esperen alguna cosa ms que una successi de 8 acudits tpics.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellcula


lectures: 954

Una crtica de Marc Serra

7 de maig de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small