cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ELS ANYS SALVATGES I LA REALITAT DE LFRICA EMERGENT

A Addis Abeba, la capital dEtipia, malviuen uns 270.000 nens al carrer, sense pares i prcticament oblidats per la llei i la societat, constatant-nos la vulneraci de molts dels drets acordats a la Convenci dels Drets dels Infants.

Aquest cru relat explica la vida de tres nens que varen acceptar ser gravats: Daniel, Yohannes i Habtom. Ells sn els protagonistes dEls anys salvatges, una producci de Nanouk Films en coproducci amb Televisi de Catalunya que ha dirigit Ventura Durall (Les dues vides dAndrs Rabadn i El perd).

Un llarg que viu dun curt amb un plantejament similar, titulat El somriure amagat, dirigit pel propi director, i el qual va guanyar el Wimbledon SHORTS de lany 2011. Rodat dos anys abans, el curtmetratge realitzava el seguiment dun nen de 10 anys que arribava a la metrpoli etipica desprs descapar de casa i duna srie de desventures per integrar-se en una banda de nens del carrer.

Un argument molt semblant al que ens ocupa ara, per amb una trada de protagonistes que coneixeran ms infants amb el mateix problema. Daniel, el conductor daquesta crnica tant despietada, s el ms desvalgut de tots degut a que va ser vctima de maltractaments i sha quedat sense famlia.

Un any ms tard, quan els sentiments de responsabilitat i la rivalitat entre les colles augmenten, part del grup decideix tornar a casa seva, al nord del masss etipic, per visitar els familiars que van deixar enrere fa molts anys.

El darrer llargmetratge del barcelon, que va tenir lhonor de competir a la secci de Millor Llargmetratge de lIDFA (el festival de documentals ms prestigis del mn), mostra part daquesta realitat, la que t com a protagonistes els denominats "night commuters", nens que cada nit han de recrrer diversos quilmetres per arribar a un lloc segur en el qual dormir i passar la nit.

El tigrinya i lamhric (llengua oficial dEtipia) conviuen amb naturalitat en aquest documental on el magnetisme fruit de la versemblana s la seva major arma, no obstant, en el seu afany de denncia i el seu format gaireb de videoclip, fa massa evident el maniqueisme amb qu tracta un problema tant complex.

Aix mateix, Durall construeix una faula realista sobre els valors que van aflorant en una societat formada per nens desatesos. Malgrat que el pas ha esdevingut una fora econmica que la situa com la potncia regional de la Banya dfrica, aquest documental aborda amb valentia la insostenible situaci actual en que sha convertit part de lfrica nord-oriental.

Les experincies daquests xiquets ens transmeten tanta tristor que lespectador sdonar irremeiablement de que no noms gesticulen com adults i que han perdut la ingenutat, sin que han perdut el ms important: la seva infncia.

vimeo.com/72555231 /
Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 1019

Una crtica dric Antonell

15 de maig de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small