cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CANNES 2014 ES DIVIDEIX ENTRE LA CONYA MARINERA I LA BOMBOLLA ESTETITZANT

Reguitzell de bromes explosives

Un acudit divertidssim carregat de mala llet i dincorrecci serveix de carta de presentaci de Relatos salvajes de largent Damin Szifron. Aquest prleg obra la capsa dels trons del que ser una comdia negre i salvatge sobre la violncia cega dels humans. Una comdia de relats breus, desquetxos, de bromes, paulatinament estirades com micropellcules dins de la pellcula.
Un conjunt de sis histries presidides sobretot per lhumor negre i que intenten retratar lagressivitat i lestupidesa humana en el que vindria a ser una celebraci collectiva de la destrucci enmig dalguns apunts dispersos de denncia social. El segon episodi en un restaurant de carretera planteja el dilema del qu faries si tens loportunitat de passar comptes amb la persona que ha destrut la teva vida i la de la teva famlia.
Un tercer episodi a partir duna discussi de trnsit resulta un brillant i perfecte exponent del carcter corrosiu daquesta cinta. s la demostraci dun moment de fria i rbia desfermada a crrec de dos conductors que desemboca en una follia destructiva i canita. I les tres darreres histries es fan ms extenses, ms complexes i potser ms emocionals per abandonar lesperit ms juganer de Relatos salvajes.
Una sobre un enginyer especialitzat en demolicions controlades, Simn (Ricardo Darn) veu com la seva vida sen va a la merda per culpa duna multa de trnsit que provoca una cadena de fatalitats. Un altre sobre un atropellament fatdic que serveix per posar damunt la taula la corrupci humana i, especialment, el triomf dels poderosos per vulnerar i esquivar la llei aix com per aprofitar-se dels necessitats.
I un darrer fragment sobre la celebraci dun casament percebut com a camp de batalla un cop la nvia descobreix que el seu marit lenganya. Una ltima entrega que es podria inscriure en el gnere de la reversi gamberra de lefecte boda per conformar el que resulta una demolidora stira sobre la humanitat i, alhora, una celebraci del caos i la destrucci.

Esclat delegncia en estat lisrgic

El francs Bertrand Bonello retorna a la Secci Oficial desprs de lxit de LApollonide. Souvenirs de la maison close fa dos anys amb una luxosa i esteticista recreaci de la vida del dissenyador francs de fama internacional Yves Saint- Laurent. La mirada de Bonello incideix especialment en la dcada dels 60 i 70, anys declosi i expansi de limperi transnacional del modista dxit Saint- Laurent que estn el seu mercat ms enll de les desfilades de moda per crear una marca etiquetable tamb en perfums i bolsos.
Laproximaci a lamanerat i elegant dissenyador YSL que fa Bonello li serveix tamb per deixar-se portar pels efluvis de lpoca per conduir el seu acotat biopic a fins lexperincia lisrgica i, tamb, de la celebraci gai. Aix comporta un cert esteticisme buit fet des de la mecnica de la cpia de tpics dels setanta com els excessos en ls de drogues, la incidncia de costums i decoraci, i alguns trucs flmics com la pantalla partida.
La mimesi desemboca malauradament en un dels riscos en qu cauen sovint moltes pellcules que busquen recrear els setanta per acabar en una desfilada de disfresses, una passarella de modelets, vestits, complements i pentinats. Digual manera, lambient sonor dels setanta contribueix a fer rebrotar en diferents moments en lefecte discoteca, aquest moment de cossos en trasps i suspensi, un altre ritual canonitzat en la filmografia actual. Tot i el fantstic treball de Gaspar Ulliel com Saint-Laurent tampoc sescapa el film de carrusel de llocs comuns de lexaltaci homosexual vorejant en ocasions el ridcul, especialment pel que fa a la relaci sexual entre Saint-Laurent i Jaques de Basher (Louis Garrel).
No cal menystenir lingent esfor de producci i realitzaci de Bonello per crec que li costa molt escapolir-se de la cotilla esttica dels setanta. I quan sobresurt daquest peatge ho fa grcies a la deriva que pren el personatge arran del consum excessiu dalcohol i drogues sense caure en el malditisme, sin que el relat sobra a noves dimensions amb allucinacions i el solapament narratiu depisodis del jove dissenyador acompanyats de la seva projecci en el futur.

Notcies - Cinema Catal . NET
Casting de Relatos salvajes

lectures: 1027

Una crnica de Joan Millaret Valls/ACPG

20 de maig de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small