cinema catal� . caT
Notícies anteriors
TOMMY LEE JONES APOSTA PER UN WESTERN SALVATGE A THE HOMESMAN

La praderia de la follia

Tommy Lee Jones dirigeix la seva cinquena pellcula The homesman en clau de western en qu el ttol fa allusi als encarregats de transportar gent que havia perdut la xaveta per culpa d’una vida durssima en el salvatge Oest a llocs d’internament o acollida.
Mary Bee Cuddy (Hilary Swank), una dona soltera, forta i independent, forjada en la inhspita praderia, es presta voluntria pel transport d’un carregament conformat per tres dones que han embogit. Per en el cam trobar un home gran d’escasses conviccions tiques a qui salva de la forca, George Briggs (Tommy Lee Jones), el qual esdevindr el seu ajudant a canvi d’un salari.
The homesman s un retrat ferotge de la conquesta de l’Oest al segle XIX dels pioners, colons endinsats en el profund territori de Nebraska. Un daguerreotip dominat absolutament per la violncia, el masclisme, el primitivisme i una crueltat extrema. Una autntica poca de barbrie abans de la civilitzaci.
En aquest trajecte llargussim i feixuc pel desert fins a Iowa s’esbossa una poca demencial i dantesca, d’embrutiment hum i de violncia sobre les dones, amb una carreta de dones que xisclen, tombes profanades, indis famlics que es conformen en cruspir-se un cavall, hostelers que no volen alimentar els famlics viatjants i uns flashbacks sobre un passat immediat farcit d’actes esferedors i inhumans. No resultaria estrany que en el decurs d’aquest enfollit recorregut fins i tot la rude i decidida protagonista pugui perdre la ra.

Vida al marge del sistema

Dins de la Secci Oficial s’ha presentat La meraviglie de la directora italiana Alice Rohrwacher centrada en una famlia que viu voluntriament al marge del mn en una masia allunyada amb un estil de vida absolutament alternatiu i d’economia autosuficient. Viuen de la ramaderia, l’agricultura i, sobretot, l’apicultura, una activitat on participa tota la famlia, nenes incloses, manufacturant productes locals i artesanals com la mel.
No s un film buclic sobre les excellncies de la vida rural en rgim de comuna com a expressi mxima de vida en llibertat fora del sistema. La directora aconsegueix el mrit de aproximar-se a aquesta famlia atpica d’inadaptats reflectint algunes contradiccions i, sobretot, els conflictes interns que la desestabilitzen. El patriarca s un alemany de trets autoritaris que tracta a les seves prpies filles com a m d’obra esclava per que alhora vol tamb preservar al preu que sigui l’esperit crata, una autodeterminaci insubornable.
Predomina una mirada quasi documental, plena d’immediatesa i autenticitat, a la vida autrquica d’aquesta famlia-cooperativa i sap treure un profit majscul de les inquietuds i dilemes de les dues filles ms grans al creuar el llindar de l’adolescncia. Una feminitat puixant que es revela a travs de l’admiraci per les canons ballables de la rdio i, sobretot, de l’atractiu que exerceix sobre les noies un programa de televisi que dona peu al ttol de la pellcula.
Aqu rau el nus del conflicte que gira entre la necessitat de socialitzar-se que experimenten les nenes i la voluntat paterna de viure fora del sistema, entre la seducci que pot exercir un mn extern televisat i els lligams establerts a una vida silvestre que sembla connectar amb un passat ancestral com les runes etrusques de la zona.

Notcies - Cinema Catal . NET
Casting de The Homesman

lectures: 788

Una crnica de Joan Millaret Valls/ACPG

20 de maig de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small