cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ASSALT A LORDRE ESTABLERT

Finalment arriba a les nostres cartelleres la pellcula triomfadora de la 46 edici del Festival Internacional de Cinema de Catalunya-Sitges 2013, Borgman,del veter realitzador holands Alex Van Warmerdan, cineasta que va ser premiat tamb en el mateix certamen catal amb el guard honorfic La Mquina del temps.
El ttol respon al nom del personatge principal, Camiel Borgman (Jan Bijvoet), una espcie de lder, entre messies cristolgic i elegant cavaller diablic, cap dun grup secret dedicat a trastocar lordre establert. La seva targeta de visita s la compassi o el rebuig que pot desvetllar al presentar-se com a rodamn i demanar que el deixin banyar-se. Aquesta estratgia de presentaci li permet tenir accs a les cases de gent rica i aix sabotejar la seves vides subtilment des de dins mateix, com una metstasi.

La catalogaci daquest film planteja un problema dencaix genric al moures en un territori ben relliscs que el fa oscillar entre la comdia de lastracanada i lhumor de labsurd, el film de psicpates i assassins en srie de metodologia troiana, la stira social buueliana amb humor negre i surrealisme desestabilitzador o les trames diabliques i satniques conspiratives.

La pellcula arrenca amb una seqncia sorprenent de persecuci de Borgman farcida dimaginaci i inaccessible a la comprensi dun espectador perplex, situat en un constant fora de joc. Quan Borgman sendinsa com un molest intrs en la benestant estabilitat duna famlia burgesa, arrenca una rialla que neix de humor de lestupidesa i el sense sentit. Un somriure que es fa foneds quan ens sumim en un estat datemorida inquietud ja que ensumem lamagat joc sinistre dun encantador malvat.

Ens congratulem amb la prfida llavor del mal plantada per Borgman i que germina enverinadament en aquest film subversiu. Tamb ens fascina la personal aproximaci del director a lambigitat que desprn latractiva i seductora figuraci de la dolenteria de Borgman, sense haver de recrrer als llocs comuns del gnere de terror i aix poder burlar els seus lmits. La crtica social del film s prou evident grcies a la maquiavllica destrucci de lordre establert en una zona residencial de famlies acomodades de part de lestrambtic grup organitzat.

Malauradament, la pellcula deixa una molesta i insatisfactria sensaci fruit duna excessiva dispersi genrica que a travs de rebrecs, giragonses i rebrots, ens condueixi a una estril via morta. La simpatia inicial de la malvola i dinamitadora proposta d Alex Van Warmerdam es dilueix fins a quedar en un discret foc dencenalls. Resta, aix s, moments prou aconseguits de torbadora i malaltissa incomoditat.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellcula

lectures: 1003

Una crtica de Joan Millaret Valls

22 de juliol de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Un film singular, original, estrany, hipntic...
Carles Guiu23-07-2014

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small