cinema catal� . caT
Notícies anteriors
OPORTUNITAT PER GAUDIR DELS CARTELLS CINEMATOGRFICS DEL DIBUIXANT MAC

La Sala dExposicions de la Filmoteca de Catalunya acull des del passat 17 de juliol una mostra de cartells cinematogrfics dissenyats pel dibuixant Macario Gmez Quibus, Mac. El veter illustrador reusenc Mac es va dedicar a confeccionar psters publicitaris de pellcules destrena tant per distribudores estrangeres amb seu a Barcelona com per distribudores locals entre els anys 1955 i 1988.

Aquesta selecci de cartells ofereix treballs tan representatius del seu autor com lemblemtic pster de El verdugo (1962, Luis Garca Berlanga) amb lominosa ombra projectada per la silueta del botx Pepe Isbert en un impactant fons blanc. O lelegncia exquisida del cartell amb el tra del rostre Greta Garbo per la reposici de Ninotchka (1939, Ernest Lubitsch) o la pressi dun fons monocromtic groguenc per transmetre lopressi del desert i la tensi psicolgica de la trama en el western en blanc i negre Cielo amarillo (1948, William Wellman).

Com destaca el mateix cartellista Mac en lentrevista Mac, ms enll del cartell de Luis Calvo i Nria Expsito, que es projecta en vdeo en el marc de la mateixa exposici, cal esmentar la notorietat que va aconseguir el retrat de Charlton Heston com Moiss en el seu pster de Los diez mandamientos (1956, Cecil B. de Mille). El mateix actor, enamorat del seu retrat, li va sollicitar el quadre a Mac i aquest li va entregar a Heston quan va acudir a Espanya per rodar El Cid en els anys de limperi Bronston.

El ress daquest fet i ladmiraci dels seus treballs grfics va fer que la prpia distribudora estrangera Paramount li ofers anar a treballar a la seu de Pars. Una proposta llaminera que Mac va refusar per no haver de separar-se de la seva famlia. Mac recorda tamb la felicitaci de George Lucas per latapet cartell de American Graffiti (1975) i lencrrec posterior de Lucas perqu Mac dissenys ni ms ni menys que el cartell de La guerra de las galxies (1977). Un projecte aquest finalment avortat per la imminent estrena mundial de la pellcula.

A part de complir els imperatius publicitaris com la preeminncia del retrat dels actors principals en el cartell i lobligatorietat de la presncia del ttol de la pellcula, Mac aconsegueix dissenys atrevits i innovadors dissenys en qu progressivament el ttol anunciador de la pellcula sintegra en el dibuix o proposa figures descentrades i retallades com el pster del western de Kirk Douglas, dirigit per ell mateix, Los justicieros del Oeste (1975).

Lexposici romandr oberta fins el 14 de setembre i al voltant daquest esdeveniment shan preparat activitats paralleles com tallers per explorar lunivers plstic i grfics de les obres de Mac. La Filmoteca ofereix tamb possibilitats de visites en grup aix com loportunitat de concertar visites guiades alguns dies de la setmana. Podeu trobar horaris, preus i activitats a filmoteca.cat
Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 972

Una crnica de Joan Millaret Valls

30 de juliol de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small