cinema catal� . caT
Notícies anteriors
62 FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA DE SANT SEBASTI 2014

Aiges pantanoses i enfangades, La isla mnima de Alberto Rodrguez

Absorbent thriller protagonitzat per una parella de policies espanyols (Ral Arvalo i Alberto Rodrguez) encarregats desclarir la desaparici de dues adolescents als aiguamolls del Guadalquivir en els anys de la Transici. Una esplndida mostra de cinema negre datmosfera pesada i asfixiant amb uns policies que deambulen sense rumbenmig dun relat laberntic amb una intriga escabrosa i embolicada i un paisatge aclaparador que facilita la prdua i la desorientaci.
Unes imatges inicials aries dibuixen precisament aquest entorn natural pantans on els canals i les aiges dibuixen un circuit dartries enrevessades fins a la pura abstracci de formes i colors. Durant el decurs del film diversos plans zenitals de vertigen puntuaren la trama recalcant la petitesa dels investigadors atrapats en aquest entorn absolutista i esclafador. Dos forasters enfangats i empantanegats en terra aliena.
Un clima denrariment i estranyesa presideix el relat en una zona remota on conviuen tamb la corrupci, els silencis, el trfic illegal, latavisme i la mort. Un entorn rstic i primitiu i alhora fascinant i meravells que convoca alguns moments extraordinaris de pura irrealitat, quasi fantstics. Ingredient que refora la sensaci dingravidesa duns personatges que transiten en els llimbs dun territori desconnectat del mn.
El mateix duet de policies incorpora ms inestabilitat ja que han de conviure entre la complicitat de la feina i lenemistat ideolgica conformada per un temps i un pas on el franquisme i la dictadura cohabita amb una incipient i frgil democrcia. Un pas fora de quadre que com aiges subterrnies banya i enfarfega aquesta hipntica pellcula que sacaba convertint, tamb, en una allegoria de la nostra convulsa i violenta transici.

Pulsi transformista, Une nouvelle amie de Franois Ozon

El cineasta francs Franois Ozon s un vell amic del festival donostiarra on ha participat reiteradament els darrers anys aconseguint recentment la Concha DOr per En la casa (2012). Sempre sha caracteritzat per histries que exploren els costats amagats o latents de les complexes relacions personals per deixar el cam obert tamb a aquelles pulsions sexuals ms desestabilitzadores.
Amb una arrancada senzillament sorprenent dun funeral duna dona morta amb un toc dscol i provocatiu, seguida de la presentaci tan sinttica com profunda de lestreta relaci que uneix indissolublement la difunta amb la seva amiga, Ozon aposta ben aviat per la diferncia amb una histria que es recolzar en el transformisme. Enmig del trasbals per la mort de la seva dona, un vidu amb una filla petita comena a deixar-se portar pel seu costat ms femen fruit duna irrefrenable atracci que li provoca el mn de les dones.
Aquest plantejament que podria donar lloc a la pura astracanada est tractat amb un humor prou fi i curs, aix com tamb per un respecte increble envers aquest home engolit per un impuls superior que no pot reprimir. El retrat daquest personatge transvestit no sacaba en un mateix, sin que Ozon eixampla el mapa de les pulsions trboles per esquitxar tamb als amics ms propers i ntims, especialment la amiga de lnima i el seu marit.
Sentreteixeix de forma fascinant un convuls mosaic soterrat fet de desitjos sexuals i atraccions mtues que afecta a tots per apostar per lambivalncia i la duplicitat dels personatges i, de retruc, de les relacions humanes.

Lltim sopar, Silent heart de Bille August

El veter director dans Bille August ha presentat una serena i austera pellcula de cambra al voltant duna reduda famlia que es reuneix un cap de setmana per acomiadar-se de la mare malalta que ha decidit posar fi al seu sofriment amb una mort volguda. Una decisi tan agosarada com difcil que trastoca per fora lambient familiar que, en principi, sembla recolzar la decisi ferma i valenta de la mare.
La pellcula es presenta sota un innegable format teatral consistent en lestratgia de reunir un grup de persones al voltant de la taula per fer emergir tan les tensions i les fractures internes. Es tracta duna situaci tan vista i usada com, tamb, de provada i indubtable fora dramatrgica.
Ms enll del controvertit dilema tic, moral i religis que pot plantejar leutansia en malalties degeneratives irreversibles, la pellcula treballa el plantejament narratiu dun grup tancat en un entorn domstic sotms a qestions tan punyents com la referenciada per provocar tamb un seguit dexplosions internes. Per facilitar aquests detonacions safegeixen un seguit de conflictes entre germanes i altres malentesos sumats que esbossen una atmosfera carregada de sentiments creuats que desborden els personatges.

Notcies - Cinema Catal . NET
Franois Ozon

lectures: 940

Una crnica de Joan Millaret Valls/AMIC

23 de setembre de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small