cinema catal� . caT
Notícies anteriors
62 FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA DE SANT SEBASTI 2014

La vida i res ms, La voz en off de Cristin Jimnez

La voz en off del director xil s una aposta prpia del Festival basc a travs de la seva pedrera Cine en Construccin on es dna una empenta a realitzadors llatinoamericans que necessiten finanament per enllestir les seves pellcules. El director de Bonsi (2011) participa per primera vegada en la competici donostiarra amb un retrat familiar dhistries i vivncies entrecreuades.
La voz en off s una agredola comdia familiar, tan entranyable a estones com anodina en daltres. Resulta atractiu el seu format minscul i planer, sense grans discursos, ni grans desplegaments. Aposta pel melodrama de baixa intensitat amb la incorporaci dingredients humorstics. I detectem per damunt de tot el flux de la vida que es cola des de la quotidianitat entre els maldecaps i les alegries duna famlia que es reagrupa al cap del temps, amb una filla separada amb fills, una germana professora i el seu marit francs, i la figura dels pares.
Una de les espurnes principals que empeny la trama s linesperat anunci de la separaci dels pares que sumeix a les germanes en la torbaci mentre intenten fer la seva vida diria i proven desbrinar els motius ocults de la decisi paterna, desgranant els dubtes i rumors que circulen al voltant de lenigmtica figura. Res excepcional per tampoc res insignificant. Com la vida mateixa.

Absncies i oblit, Loreak de Jon Garao i Jos Mari Goenaga

Loreak/Flors de Jon Garao i Jos Mari Goenaga s la primera pellcula parlada en euskera que competeix en la Secci Oficial del certamen basc. Ambds directors despleguen en aquest film un autntic recital de subtilitat i elegncia per pintar amb els vistosos colors dels rams de flors una melodramtica histria de soledats entrecreuades.
Una dona casada rep flors dun remitent desconegut de forma peridica en un moment de crisis que li alegren la vida i li enlairen els nims. Per quan deixa de rebre sobtadament els enviaments de flors acaba descobrint la identitat esquiva del seu admirador ja que es tracta dun company de feina que acaba de morir en accident de circulaci.
El que podria semblar un joc romntic de caire trgic pren una imprevista volada grcies a lalternana amb la vida dels personatges lligats a la vida del difunt, com la vdua i la sogre rondinaire. Lexquisidesa daquest film commovedor en molts moments resideix en una posada en escena delicadssima que es serveix de la combinaci de moments, imatges, objectes i frases sense haver de recrrer a la literalitat dels fets.
La pellcula sembla que es fica en un embolic de difcil sortida en una segona part ms discursiva en contraposici a una primera part absolutament visual, encara que se nacaba sortint de forma brillant. Ms enll de la bellesa i lemoci de la proposta en resulta una suggeridora reflexi sobre el que significa labsncia i loblit, sobre els rastres i la petjada que deixen els que sen van i com el record perdura en uns enfront de loblit dels altres.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 925

Una crnica de Joan Millaret Valls/AMIC

28 de setembre de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small