cinema catal� . caT
Notícies anteriors
AIGES PANTANOSES I ENFANGADES

La isla mnima de Alberto Rodrguez

Absorbent thriller protagonitzat per una parella de policies espanyols (Ral Arvalo i Alberto Rodrguez) encarregats d’esclarir la desaparici de dues adolescents als aiguamolls del Guadalquivir en els anys de la Transici. Una esplndida mostra de cinema negre d’atmosfera pesada i asfixiant amb uns policies que deambulen sense rumb enmig d’un relat laberntic amb una intriga escabrosa i embolicada i un paisatge aclaparador que facilita la prdua i la desorientaci.
Unes imatges inicials aries dibuixen precisament aquest entorn natural pantans on els canals i les aiges dibuixen un circuit d’artries enrevessades fins a la pura abstracci de formes i colors. Durant el decurs del film diversos plans zenitals de vertigen puntuaren la trama recalcant la petitesa dels investigadors atrapats en aquest entorn absolutista i esclafador. Dos forasters enfangats i empantanegats en terra aliena.
Un clima d’enrariment i estranyesa presideix el relat en una zona remota on conviuen tamb la corrupci, els silencis, el trfic illegal, l’atavisme i la mort. Un entorn rstic i primitiu i alhora fascinant i meravells que convoca alguns moments extraordinaris de pura irrealitat, quasi fantstics. Ingredient que refora la sensaci d’ingravidesa d’uns personatges que transiten en els llimbs d’un territori desconnectat del mn.
El mateix duet de policies incorpora ms inestabilitat ja que han de conviure entre la complicitat de la feina i l’enemistat ideolgica conformada per un temps i un pas on el franquisme i la dictadura cohabita amb una incipient i frgil democrcia. Un pas fora de quadre que com aiges subterrnies banya i enfarfega aquesta hipntica pellcula que s’acaba convertint, tamb, en una allegoria de la nostra convulsa i violenta transici.

Aquest film, que va competir en la recent 62 edici del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebasti, va obtenir guardons tan importants com la Concha d’Or al millor actor per Javier Gutirrez, que interpreta amb tota l’ambigua i atractiva malignitat el policia de passat obscur lligat a les forces de l’ordre del rgim franquista, o el Premi del Jurat a la fenomenal fotografia d’Alex Cataln.
Notcies - Cinema Catal . NET
Cartell

lectures: 711

Una crtica de Joan Millaret Valls

6 d'octubre de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small