cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EMPREMTES DEL 47 FESTIVAL DE CINEMA DE SITGES 2014

La rebelli de les mquines, Autmata de Gabe Ibez

En el marc del 47 Festival de Cinema Fantstic de Sitges sha programat el film de cincia-ficci Autmata de de Gabe Ibez, sota patrocini de lactor espanyol de ms projecci internacional, Antonio Banderas. El malagueny ha desfilat, enmig de laclamaci popular, per la catifa vermella del certamen catal per recollir un dels dos Grans Premis Honorfics que shan entregat en la present edici.
Autmata s un film futurista sota producci blgara-espanyola i parlat en angls deficient factura tcnica i cara realitzaci. Aquest film de caire fantstic distpic apareix excessivament deutor en la seva arrencada dun clssic del gnere com Blade runner amb el disseny duna megalpolis xopa sota una pluja persistent. Es respira tamb un ambient hostil de film post-apocalptic amb un mn desertitzat i mort que sha aconseguit frenar al llindar de la mateixa ciutat.
Per leix central del film gira al voltant de la relaci dels humans i els robots sota el paraiges dun tema tan tipificat com el de la revolta de les mquines que supera els lmits de la intelligncia artificial. Aix, el protagonista, un agent duna asseguradora interpretat pel mateix Banderas, intenta esbrinar perqu alguns robots semblen sucidar-se o patir transformacions en la seva estructura que els porta a trencar alguns preceptes de la robtica.
Una correcta, entretinguda i vistosa proposta malaguanyada en alguns moments per un excs dafany de transcendentalitat. Tot i tenit en el seu haver la meritria renncia al devessall anestesiant dels efectes digitals del gruix del cinema fantstic del moment i, alhora, conservar lencant mecnic i artesanal del disseny dels robots creats per a locasi que incorporen fcilment un aspecte humanitzador.

Dies de fria, Relatos salvajes de Damin Szifron

Un acudit divertidssim carregat de mala llet i dincorrecci serveix de carta de presentaci de Relatos salvajes de largent Damin Szifron. Aquest prleg obra la capsa dels trons del que ser una comdia negre i salvatge sobre la violncia cega dels humans. Una comdia de relats breus, desquetxos, de bromes, paulatinament estirades com micro-pellcules dins de la pellcula.
Un conjunt de sis histries presidides sobretot per lhumor negre i que intenten retratar lagressivitat i lestupidesa humana en el que vindria a ser una celebraci collectiva de la destrucci enmig dalguns apunts dispersos de denncia social. El segon episodi en un restaurant de carretera planteja el dilema del qu faries si tens loportunitat de passar comptes amb la persona que ha destrut la teva vida i la de la teva famlia.
Un tercer episodi a partir duna discussi de trnsit resulta un brillant i perfecte exponent del carcter corrosiu daquesta cinta. s la demostraci dun moment de fria i rbia desfermada a crrec de dos conductors que desemboca en una follia destructiva i canita. I les tres darreres histries es fan ms extenses, ms complexes i potser ms melodramtiques i emocionals per abandonar lesperit ms gamberro de Relatos salvajes.
Una sobre un enginyer especialitzat en demolicions controlades, Simn (Ricardo Darn) veu com la seva vida sen va a la merda per culpa duna multa de trnsit que provoca una cadena de fatalitats. Un altre sobre un atropellament fatdic que serveix per posar damunt la taula la immoralitat i la corrupci humana i, especialment, el triomf dels poderosos per vulnerar i esquivar la llei aix com per aprofitar-se dels necessitats.
I un darrer fragment sobre la celebraci dun casament percebut com a camp de batalla un cop la nvia descobreix que el seu marit lenganya. Una ltima entrega que es podria inscriure en el gnere de la reversi gamberra de lefecte boda en la comdia romntica per conformar el que resulta, finalment, una demolidora stira sobre la humanitat i, tamb, una celebraci del caos i la destrucci.

Abusos de la tele-realitat, Laltre frontera dAndr Cruz Shiraiwa

Aquesta pellcula catalana a competici retrata un grup de refugiats duna guerra ignota conformats per una mare, Hanna, (Ariadna Gil) i el seu fill, Len, (Biel Montoro), a qui tot seguit shi afegeix una nena orfe, que travessen camins a la intemprie buscant refugi en el camp dacollida Terra de Ning. Aquest campament tancat i allat del mn, i que recorda lesttica i el funcionament dels camps de concentraci, no s altre cosa que un immens plat televisiu que retransmet la vida dels confinats en directe i els sotmet alhora a diverses proves dexpulsi o ascens de categoria per votaci popular en consonncia amb el funcionament dels reality shows que coneixem.
Els guanyadors tenen con a premi un perms de residncia o un passaport que els pot regularitzar la seva precria situaci destrangers indocumentats. Els perdedors sn abocats de nou a la marginalitat i la indigncia perqu sespavilin com puguin. No cal dir que aquest film de caire especulatiu planteja una oportuna reflexi sobre la nostra societat a travs dels lmits de la tele-realitat televisiva, ms coneguda com tele-escombraries, en qu els propis concursants sexposen a lespectacle dexhibir pblicament la seva intimitat davant lvida mirada dels espectadors i, tamb, el tractament informatiu de la banalitzaci del drama dels immigrants sense papers o els desplaats de diferents conflictes armats.
Al debut cinematogrfic daquest director de videoclips i espots publicitaris dorigen brasiler i resident a Catalunya, Andr Cruz Shiraiwa, no li falta empenta i ganes alhora denfrontar-se a un cinema prcticament inexplorat a casa nostra com s el de burxar i denunciar els excessos sensacionalistes de la informaci en sintonia amb films futuristes com El show de Truman de Peter Weir o Network de Sidney Lumet. Una atractiva i qestionadora proposta que est a punt de descompensar-se en el seu tram final al reforar el costat ms melodramtic de la intrahistria familiar fent emergir secrets amagats del passat.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 930

Una crtica de Joan Millaret Valls/AMIC

10 d'octubre de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small