cinema catal� . caT
Notícies anteriors
THRILLER DECONSTRUT

Tip top representa la primera estrena a casa nostra dun film del cineasta francs Serge Bozon, crtic cinematogrfic i actor tamb, desprs que la pellcula compets en la Quinzena de Realitzadors2013. El present film de Bozon s ladaptaci dun relat de lescriptor britnic Bill James trasplantat a territori francs per explicar en clau de thriller policac la investigaci duna parella de dones policia de la unitat dafers interns, Esther Lafarge (Isabelle Huppert) i Sally Marinelli ( Sandrine Kimberlain).

Les dues policies estan encarregades dinvestigar la mort dun confident algeri de la policia en una petita comissaria en la ciutat de provncies Villeneuve mentre sendinsen en les entranyes de la corrupci policial, el mn dels delators a sou de la policia ficats en el trfic de drogues. Un territori trbol sempre sota sospita i amb el rerefons afegit de problemes interracials amb connexions amb els disturbis a Argel durant la revoluci de la primavera rab nord-africana.

La diferncia est en qu es tracta duna pellcula desinhibida i atpica que reverteix amb molta ironia la frmula del gnere de les buddy movie, la pellcula de collegues policies. Bozon dna la volta als llocs comuns del gnere oferint una acci absurda, una investigaci inoperant, una intriga inexistent o una tensi destensada. En la esfilagarsada trama apareixen oficials maldestres, crims inexplicables, sucidis pattics mentre les dues dones policies es veuen assetjades per diferents patologies com el voyeurisme de Sally o lafici malaltissa dEsther pels cops i la violncia dins del matrimoni amb el seu marit Grald (Samy Naceri).

Serge Bozon dirigeix una estranya comdia dhumor esquiu i que sovint ens recorda la bonhomia i la grcia glaada dels films del fins Aki Kaurismaki. El cineasta francs ofereix un registre indit de lactriu francesa Isabelle Huppert en qu es presta a un divertit joc metacinematogrfic. La reputada actriu francesa reformula la seva prpia imatge caracteritzada sovint per papers extrems o trastornats i que aqu reprn des de la conya amb la seva atracci pel sadomasoquisme sense amagar-sen, anant a treballar despreocupadament amb la cara com un mapa.

Elements idiosincrtics del gnere trastocats en una realitzaci pretesament desmanegada o descuidada mentre sutilitza ldicament la deconstrucci del gnere negre fins al punt doferir un final absolutament obert grcies a un aleatori tall sec i abrupte que ens deixa amb un pam de nas.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de Tip Top

lectures: 993

Una crtica de Joan Millaret Valls

26 d'octubre de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small