cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL HBBIT 3: UNA BATALLA DE 5 EXRCITS, PER NO DE 5 ESTRELLES

El Hbbit: la batalla dels cinc exrcits, conclou l’expedici de Bilbo Bolson (un acurat Martin Freeman), que s’embarcava a una aventura pica per recuperar el regne perdut dels nans d’Erebor. L’empresa es presentava complicada, per el petit hbbit que no s que tingui un esperit especialment ferotge- ha comptat amb l’ajuda incondicional del mag Gandalf el Gris (un conegut Ian McKellen), tretze nans encapalats pel llegendari guerrer Thorin (un contundent Richard Armitage) i a ltim moment elfs tant coneguts com el mateix Lgolas (Orlando Bloom).

Aquest s el final de la preqela d’El Senyor dels Anells, dirigida per Peter Jackson, una faula juvenil i amena de la literatura fantstica transportada al celluloide; on es ressalta l’amistat, la superaci personal i els valors elementals entorn la famlia. Una amalgama de nous personatges, trames i subtrames que ens han transportat a l’origen de tota l’epopeia predecessora per, finalment, arribar a les profunditats de la terra on Bilbo ha trobat l’anell nic, un hipntic objecte que ser posteriorment la causa de tantes batalles sagnants a la Terra Mitjana.

Un viatge que, amb ms o menys xit, ha resultat entretingut i que ha contingut un agradable assortiment d’instants buclics, encara que alguns d’ells ens deixin una lleugera sensaci de dj vu. Jackson ens ha submergit a una nova trilogia amb fora encert, si obviem la seva falta de fidelitat amb el llibre original (cosa que els ms fantics potser no perdonaran). El director neozelands ha recorregut -suposem que intencionadament- als bons recursos i als petits detalls de la saga inicial, amb el risc de perdre originalitat per amb la seguretat d’un producte amb pedigr.

El que per descomptat no se li pot retreure a The Hobbit s l’enorme qualitat en el disseny de producci, un dels ms fascinants pel que fa a films de tall fantstic de l’ltim lustre. En part, aquesta excellent tasca d’ambientaci es deu a l’s extensiu dels 48 frames per segon (fps) i un fantstic 3D estereoscpic. Grcies a tot aix, ha estat fcil sentir-se transportat a aquesta terra fictcia de fantasia medieval. No obstant, el doble de quadres per segon ha deixat un regust agredol en algunes escenes, amb un look plstic o de moviment massa alterat.

Cal destacar l’important tasca que ha suposat la banda sonora, a crrec de Howard Shore, tota una entitat a Hollywood que ja disposa en el seu currculum de films d’altura com El silenci dels anyells, L’aviador o La Mosca, on aqu compon una calcomania d’El senyor dels anells (tamb seva) per no tant aventurera i encisadora com la primera. No obstant, aquesta clamorosa banda sonora concebuda per l’imprescindible canadenc, ha aportat unes dosis d’pica i emoci vitals per l’acci i el desenvolupament del film.

Andrew Lesnie, que ha collaborat a Babe, King Kong o El Senyor dels anells, ha desenvolupat el seu rol de director de fotografia d’encrrec amb forces garanties i s que ha sabut apostar per una emulsi penetrant i resultadista, congeniant els efectes visuals amb una bona ambientaci onrica. Darrere de l’acurada fotografia trobem una amalgama d’avanats trucs apixelats i admirables putxinellis CGI (extraordinari Smaug interpretat per Benedict Cumberbatch), tot amanit amb la sal d’una contundent tercera dimensi.

La part negativa del film s que les 324 pgines del llibre de J.R.R. Tolkien s’han estirat aqu com un xiclet. Mentre que la justificada trilogia d’El Senyor dels Anells (1.368 pgines) sempre tenien un to jovial i lleuger, The Hobbit ens ha regalat escenes que s’han estirat fins a l’infinit, amb una estructura lineal de captures i persecucions que s’han repetit de forma persistent, especialment a la segona part de la trilogia. Queda clar que l’obra de Tolkien s’ha dilatat de tal manera que la justificaci ha quedat substituda per la cobdcia de la recaptaci.

Encara que l’ltima part d’El Hbbit s una muntanya russa d’acci apassionant i aventura sense descans, no s tan atractiva o convincent com qualsevol passatge de la trilogia anterior. En la lluita per aconseguir la imatge ms espectacular possible, potser The Hobbit va per davant de les seves competidores. Ara b, ser capa de sobreviure a la immensa estela que suposa ser la preqela d’una de les millors trilogies de la histria del cinema fantstic?.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellcula


lectures: 946

Una crtica d’ric Antonell

20 de desembre de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

esperem que no hi hagi mes prequeles, trilogies i remakes de Tolkien, ja nhem tingut prou senyor Jackson
mm22-12-2014

A mi m'ha agradat molt, per ja en tinc prou. Per a mi punt i final.
Pau23-12-2014

Aqu nanos el que mana es la pasta i si cal faran remakes, reboots i el que faci falta per omplir-se les butxaques
Ferran H. Garriga24-12-2014

que faci el que vulgui, i qui vulgui les va a veure i qui no vol no, personalment ho he disfrutat molt.......
didac04-01-2015

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small