cinema catal� . caT
Notícies anteriors
RETRAT DESFIGURAT

El britnic Mike Leigh recrea letapa final del pintor angls William Turner (1775-1851) a Mr. Turner. JMW Turner (Timothy Spall) s un pintor prolfic, compulsiu, de tarann impulsiu, que viu amb el seu propi pare i una assistenta. Turner, artista reverenciat i temut pels seus propis companys, amaga per una turmentosa i conflictiva vida privada amb dona separada, filles i una nta, les quals ha repudiat dalguna manera. Laproximaci que ens ofereix Leigh ens resulta estranya ja que sembla centrar-se tant en lmbit domstic com en lacadmic del reputat pintor romntic per sense arribar a aprofundir en res, mantenint-se en la superficialitat. Equidistant tant del perfil cannic dartista maleit com del clssic biopic illustratiu i hagiogrfic, la part que en sortiria ms malparada seria la dimensi artstica del fams pintor amb linexistent discurs sobre el fet artstic de crear.

La torbaci i langoixa que desprenen les pintures ms clebres de Turner carregades de tempestes, desastres, naufragis i marines progressivament compostes de traos impressionistes catics i arremolinats que porten les seves pintures al llindar de la desfiguraci i lacosten a la pura abstracci, no reben cap resposta de part del cineasta Leigh. Ms enll de lacurada ambientaci histrica, lelegncia compositiva, la majestuositat dalguns grans plans generals, la premeditada recerca de lefecte quadre o el treball esplndid de Timothy Spall premiat com a millor interpretaci masculina en el Festival de Cannes -, fet a base sobretot de grunys com actes duna rbia interioritzada, el cert s que preval la sensaci de que la pellcula queda en terra de ning.

Noms en el darrer ter de la pellcula sembla entreveures alguna cosa enmig de la decrepitud fsica de lartista, clos en lallament i lisolament, tot i trobar recs en els braos duna nova dona, quan la seva deriva vers la desfiguraci i la pintura matrica coincideix amb un desdeny ms accentuat pels seus companys pintors mentre alhoras criticat i ridiculitzat mpliament.
Resulta prou reveladora de la preocupant superficialitat que demostra aquesta vistosa pellcula quan es reprodueix el fet histric de Turner que es fa lligar al pal major dun vaixell per experimentar en carn prpia els rigors duna tempesta martima. Aquest episodi crucial, nodal, apareix en el mig del film com un simple peda, sense cap explicaci ni valor dramatrgic.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 955

Una crtica de Joan Millaret Valls

20 de desembre de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Magnfica!
Olga22-12-2014

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small