cinema catal� . caT
Notícies anteriors
FRANQUISME CASTRADOR

Musaraas del tndem format per Juanfer Andrs i Esteban Roels la primera producci del cineasta basc lex de la Iglesia, tot un expert en la comdia grotesca fantstica i terrorfica. La seva estrena ens arriba maliciosament enmig de les festes nadalenques desprs de deixar-nos bones sensacions en la seva presentaci pblica en el marc del Festival de Sitges.

Musaraas s la histria de dues germanes en els anys foscos del franquisme. La germana gran, Montse (Macarena Gmez), viu reclosa al seu pis madrileny i no pot afrontar travessar el llindar de casa ja que li agafen atacs d’agorafbia. El que passa s que Montse fa gala d’una educaci religiosa puritana i castradora, viu sota l’ombra amenaadora del pare desaparegut i s’ha hagut de fer crrec de la seva germana petita (Ndia de Santiago) desprs de la mort de la mare en el part. Aquest frgil ordre s’esmicola del tot el dia que el jove ve Carlos (Hugo Silva) cau per les escales i Montse l’acull a casa per cuidar-lo fins a lmits insospitats.

Aquesta pellcula s un perfecte exponent de tota una tradici de la tragicomdia espanyola lligada al grotesc i l’esperpent amb un humor negre demolidor. S’intueix tot l’esperit trgic i dramtic d’una histria de tons costumistes del franquisme ms srdid de la m de trbols secrets d’infncies oprobioses.

Ms enll d’aquesta filiaci hispnica, no cal dir que el tema de la retenci amistosa transformada en segrest infernal ens recorda molt a la dona psicpata de Misery (1990, Rob Reiner) capa d’infligir els cstigs ms atroos al seu escriptor predilecte hostatjat. D’altra banda, l’univers malalts i degenerat de tot plegat ens transporta tamb fins al gran guinyol tortus i estripat en l’entorn domstic de Qu fue de Baby Jane? (1962, Robert Aldrich).

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellcula

lectures: 782

Una crtica de Joan Millaret Valls

31 de desembre de 2014


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small