cinema catal� . caT
Notícies anteriors
MALEDICCI BBLICA

Desprs del guard que va obtenir el cineasta rus Andrei Zvyagintsev per Elena el 2011 en la secci Un certain regard del Festival de Cannes, en la present edici del certamen francs el director rus es va endur el premi al millor gui grcies a Leviathan, una tragdia russa banyada en litres de vodka.

El protagonista Kolia, que viu amb Lylia i un fill fruit dun matrimoni anterior, Romka, rep la visita dun amic advocat en una zona costanera del nord de Rssia per assistir a un judici on sha de fallar sobre el seu desnonament desprs que lalcalde es vol apropiar del terrenys i del petit taller que regenta. A partir daquest moment senceta una cascada indeturable desdeveniments dissortats per Kolia.

Aqu arrenca una tragdia de conseqncies imprevisibles que li serveix al cineasta rus per parlar tamb de la corrupci, el nepotisme o la burocrcia incompetent i ineficient dun pas podrit. Un conjunt de mals que troben en el batlle borratxo del poble, Vadim Sergeyich, un dels seus pitjors representants grcies al seu comportament mafis sota el paraiges de la impunitat que li dna el poder.

Andrei Zvyagintsev fa un discurs desencisat i molt autocrtic sobre un pas incorregible. I ho fa amb allusions clarssimes al rgim poltic rus amb retrats de Putin presidint els despatxos, i amb alguna imatge fugissera del provocador i perseguit grup de punk rus Pussy Riot. Digual manera, tamb sincideix en el paper de lesglsia ortodoxa arrenglerada amb el poder amb imatges explcites dicones i figures religioses.

Les imatges de lesquelet duna balena o de vaixells ancorats i degradats pel temps sn una imatge recurrent que actua com a metfora daquest pellcula sobre la derrota i la desgrcia. La demolici de la casa del protagonista, un dels moments ms escruixidors de la pellcula i filmat des de linterior de la casa, s la imatge definitiva sobre una pellcula de runes fsiques, per tamb personals i, fins i tot, morals.

Leviathan s una impressionant pellcula que narra el recorregut vital dun pobre home presidit pel fatalisme, una histria sobre la malastrugana dun home i de la seva famlia anorreada per un poder cec i insensible. Un itinerari encaixonat temporalment entre dues sentncies judicials dictades, tan fredes com implacables. La penosa existncia de Kolia sembla respondre a una vella maledicci bblica dantigues premonicions de cataclismes i bsties infernals. Un film daires apocalptics.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellcula

lectures: 964

Una crtica de Joan Millaret Valls

8 de gener de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small