cinema catal� . caT
Notícies anteriors
DINS LATRIBOLADA MENT DE LACTOR

El cineasta mexic resident als Estats Units Alejandro Gonzlez Irritu acaba daconseguir dos importants guardons per la seva darrera pellcula, Birdman (o la inesperada virtud de la ignorancia), en la nit dels Globus dOr. Els premis al millor gui i millor actor de comdia per Michael Keaton segur que li donaran una bona empenta per posicionar-se en un bon lloc de cara a la propera cerimnia dels Oscar. La nova proposta del director de Amores perros (2000) s una pellcula tan estranya i esquiva com subjugant i atractiva que representa tot un repte tcnic i logstic per Irritu ja que ha estatrodada en un enrevessat per majestus pla-seqncia que dura tota la pellcula.

Aquest embranzida artificiosa, que alguns corren a considerar com una maniobra narcisista de mirar-se el melic, li serveix al cineasta per retratar amb molta energia i intensitat la davallada irreversible dun clebre actor, Riggan Thomson (Michael Keaton), que ha assolit la popularitat grcies al seu paper del superheroi Birdman i ara es vol redimir artsticament pujant a lescenari tot adaptant lobra De qu parlem quan parlem damor de Raymond Carver a Broadway.

Pellcula inclassificable en format de capses xineses que parla del cinema dins del cinema per que aprofita per flirtejar tamb les polmiques i tibants relacions entre cinema i teatre tot marcant la distncia que separa lentreteniment majoritari de lart minoritari. Es segueixen descabdellant temes derivats com la contradictria dicotomia que sorgeix entre lxit fcil obtingut per aquest cinema massiu de fira a base de les multipropietats dels superherois i la necessitat de buscar el reconeixement i laprovaci crtica.

Sacosta al tema collateral dels estralls o lansietat que pot crear la fama en carn prpia, el preu de la fama, per afrontar la rivalitat canita entre actors, duel degos narcisistes. Una picabaralla entre bambolines que cont uns dilegs tan punyents com destructius que surten escopits de la boca del vanits i petulant actor Mike Shiner (Edward Norton) que vol eclipsar a limpulsor directe de lobra teatral Riggan. Un dissortat Riggan, entregat en cos i nima a la seva rehabilitaci actoral que, daltra banda, arrossega una vida sentimental fallida amb una filla enemistada.

Un cmul de desgrcies i trompades que acostaria la vida del pattic Riggan al clssic relat dels perdedors i fracassats si no fos per un enfocament que pren certa distncia de tot plegat i les dosis denginy, rauxa i grcia que imposa Irritu. Una tragicomdia esperpntica i absurda carregada de fina ironia i humor negre, de frivolitat i de dolor, de soroll i fria i de melancolia i tristesa, amb un personatge tan esberlat i trencads com commovedor que,a sobre, viu perillosament escindit entre la realitat i la fantasia, entre lentarimat i els superpoders.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellcula

lectures: 934

Una crtica de Joan Millaret Valls

19 de gener de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small