cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA LLETRA AMB SANG ENTRA

De les pellcules ms nominades als Oscar en sobresurt sorprenentment aquest potent i rabis film sobre les tibades i trboles relacions entre Terence Fisher (J.K. Simmons), un tirnic director dorquestra de jazz, i Andrew Neiman (Miles Teller), un bateria aspirant a la titularitat. El ttol Whiplash de Damien Chazelle prendr nom dun tema tocat i retocat en la pellcula, tema central i territori sonor de batussa entre laprenent i el mestre.

La rellevncia daquest film radica en la recargolada radiografia de les relacions de poder establertes en lmbit de lorquestra dun conservatori de msica delit. Els mtodes agressius del dspota director converteixen la formaci i els assaigs daquesta orquestra en una qesti disciplinria, com si estigussim en una caserna militar, i amb un director talents que exerceix de sergent de ferro.

Un director que motiva i esperona el treball constant i lesfor del jove msic per que alhora s capa de vexar-lo o destruir-lo sense pietat, com aquell que juga i maltracta sense escrpols al recluta a instruir. La perversitat daquesta relaci de poder condua fins a labs i larbitrarietat consisteix en provocar i estimular a travs de lexplotaci, la pressi i el maltractament a laprenent perqu perseveri en lentrenament i la prctica constant.

Valors mpliament reivindicats en la nostra societat i, sobretot en la cultura nord-americana, basats en la garantia dxit grcies a les possibilitats que ofereix el sistema perqu les persones es puguin realitzar complint la mxima de lhome que es fa s mateix a travs de la cultura de lesfor persistent. Per aquest film carrega dambigitat i qestiona i problematitza aquests valors fundacionals introduint a ms un nou i inquietant ingredient com s lambici desmesurada. Un afany de triomf que port arribar a sobrepassar els lmits humans fins arribar al sacrifici i lobsessi malaltissa, com li passa al jove bateria que vol optar a una plaa titular de lorquestra a travs dun cam fet de sang, suor i llgrimes.

Ambds, mestre i deixeble, es presten a un joc maquiavllic i perills que es retroalimenta mtuament en un ritme frentic i vibrant que desemboca en un desenlla tan climtic com inesperat, el combat final dalt de lescenari. La construcci electritzant daquesta picabaralla ha servit perqu la pellcula opti tamb a lOscar al millor muntatge i al millor gui adaptat. Mentre que el treball prodigis dautntic cabrons a crrec dun secundari com J. K. Simmons exercint de titular insubstituble li ha comportat una nominaci a lOscar com a millor actor de repartiment.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellcula

lectures: 962

Una crtica de Joan Millaret Valls

25 de gener de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small