cinema catal� . caT
Notícies anteriors
UNS PREMIS (ELS GAUD) I UN CINEMA (EL CATAL) A MS DE 10.000 KM DE LESPECTADOR

El cinema catal celebrava ahir diumenge la seva gran festa amb la gala de lliurament dels VII Premis Gaud, que entrega lAcadmia del Cinema Catal des del 2009. Una cerimnia conduda novament per ngel Llcer, que comptava en aquesta ocasi amb lajuda del seu soci Manu Guix, encarregat de musicar una vetllada que es va poder veure en directe per TV3 (a diferncia de lany passat, degut a la vaga dels treballadors del canal pblic).

Lescenari de la gala dels Gaud va ser el ja conegut Sant Jordi Club de Barcelona, un verstil escenari transformat per acollir uns 1.600 convidats i que va realitzar ahir un ple absolut, excepte una de les cadires de platea, que estava buida per recordar el cineasta ucrans Oleg Sentsov, detingut a la pres de Moscou des del 10 de maig del 2014 per haver donat suport a les manifestacions europeistes de la plaa Maiden de Kev.

A milers de quilmetres de la capital ucranesa, lltima pellcula de Carles Marques-Marcet es convertia en una de les guanyadores de la setena edici dels Premis Gaud desprs de conquistar cinc de les vuit candidatures a les quals ostentava. Entre els guardons que semportava 10.000 Km hi havia el de millor pellcula en llengua no catalana, millor director, millor gui, millor protagonista mascul i millor protagonista femenina.

Un film que parla sobre relacions sentimentals a distncia (ni ms ni menys que loce Atlntic) i que ja shavia imposat en lltim festival de cinema de Mlaga emportant-se la preuada Biznaga dOr, per que no partia com a gran favorita, sin que ho era El Nio, de Daniel Monzn, amb un total de quinze candidatures (les mateixes que va aconseguir Pa Negre al 2011). Aquest trepidant film sobre el mn del narcotrfic va imposar-se finalment als seus contrincants amb set premis.

Rastres de Sndal donava la sorpresa imposant-se com a millor pellcula de parla catalana. Lltima cinta de Maria Ripoll, basat en el llibre dAsha Mir, que narra el retrobament de dues germanes de Bombai separades desprs de que una delles fos adoptada, propiciava una de les curiositats de la nit; i s que els 400 membres de lAcadmia van atorgar-li un dels dos mxims guardons de la nit sense reconixer-la amb cap altre aspecte de la qual estava nominada.

Altrament, [REC] 4: Apocalipsis, que optava a nou premis, noms sen va emportar dos de tcnics (efectes especials i maquillatge). Mortadello i Filem de Javier Fesser va ser la millor pellcula danimaci (noms hi havia dues animacions nominades); Gabor, millor documental; El corredor, millor curtmetratge i la italiana La gran bellesa, millor pellcula europea. La gran derrotada de la nit va ser la inclassificable Stella Cadente, centrada en la figura de lefmer rei Amadeu de Savoia a lEspanya de finals del segle XIX, que aspirava a 13 figuretes (era la segona amb ms nominacions) i noms sen va endur dues (direcci artstica i vestuari).

Ning va rememorar ahir les amargors entre cinema i poltica (la quarta edici va acabar amb una amenaadora esbroncada de Mascarell). Enguany, el gremi no va gosar criticar a la casta poltica, probablement fruit dun acord signat a tres bandes durant la setmana passada entre el Departament de Cultura, els productors de PROA i la Corporaci Catalana de Mitjans Audiovisuals pel qual es destinarien 25 milions euros al celluloide catal -10 dells provinents de la polmica taxa imposada a les operadores dInternet.

Desprs duna mica ms 2 hores de gala, on el repetitiu Llcer va jugar amb lactualitat poltica i cultural del pas de forma candorosa, aquesta acabava amb el brindis del showman barcelon, que sacomiadava modestament aplaudit pel ms dun miler despectadors que omplia el recinte voluble de Montjuc. Lhumorista catal va esdevenir lartfex duna gala menys gil i ms innocent del que sesperava, res a veure amb la cinquena edici, on Buenafuente va marcar la millor cerimnia de la histria dels Gaud.

Per ahir era la commemoraci del cinema catal, un festeig consolidat i celebrat als diumenges (com les grans gales) i que suposen un dels premis ms matiners del panorama internacional. Llstima de la nota negativa que aigualia la festa -pronunciada per Isona Passola- que destacava que la quota de mercat del cinema catal es situa a l1% . Daqu que la distncia entre el cinema del nostre pas i el seu pblic sigui ms eminent que els 10.000 km que separen Natalia Tena de David Verdaguer.

Com a resum, la llista completa dels premis:

Pellícula
"Rastres de sàndal", de Maria Ripoll

Pellícula en llengua no catalana
"10.000 km", de Carlos Marques-Marcet

Director
Carlos Marques-Marcet, per "10.000 km"

Guió
Carlos Marques-Marcet i Clara Roquet, per "10.000 km"

Actriu
Natalia Tena, per "10.000 km"

Actor
David Verdaguer, per "10.000 km"

Actriu de repartiment
Bárbara Lennie, per "El Niño"

Actor de repartiment
Eduard Fernández, "El niño"

Direcci de producci
Edmon Roch i Toni Novella, per "El niño"

Pellícula documental
"Gabor", de Sebastián Alfie

Curtmetratge
"El corredor", de José Luis Montesinos

Pellícula danimació
"Mortadello i Filemó contra en Jimmy el Catxondo", de Javier Fesser

Pellícula per a televisió
"Descalç sobre la terra vermella", dOriol Ferrer

Direcció artística
Sebastián Vogler, per "Stella Cadente"

Muntatge
Mapa Pastor, per "El niño"

Música original
Roque Baños, per "El niño"

Fotografia
Carles Gusi, per "El niño"

Vestuari
Mercè Paloma, per "Stella Cadente"

So
Sergio Bürmann, Oriol Tarragó i Marc Orts, per "El niño"

Efectes especials/digitals
Àlex Villagrasa (Lamppost), David Ambit, Lucía Salanueva, Lluís Rivera i Josep Claret, per " [REC]4: Apocalipsis"

Maquillatge i perruqueria
Alma Casal i Elena Pérez, per "[REC]4: Apocalipsis"

Pellícula europea
"La grande bellezza", de Paolo Sorrentino

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 1111

Una crnica dric Antonell

2 de febrer de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

un any molt pobre de cinema catal...
Carlos03-02-2015

no entenc com la millor pellcula pot rebre nicament aquesst guard i cap ms; no t massa sentit, no?
Olga V.03-02-2015

el problema daquests premis s que hi hauria dhaver una sola secci millor peli i prou, per acabar guanyant Rastre de Sandal que no te categoria per guanyar cap apartat mes
ferran 03-02-2015

tranquil ferran, quan siguem un pais suposo que ja hi haura una sola seccio a millor peli i no peli en espanyol
humbert05-02-2015

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small