cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ES FA CAM AL CAMINAR

Cheryl (Reese Whiterspoon) empren un llarg viatge a peu iniciat en el desolat desert de Mojave per fer la ruta de senderisme del Pacfic de mil quilmetres. No s una excursi qualsevol sin que Cheryl fuig del seu passat. El llarg i costerut trajecte es fa sempre mirant enrere, litinerari est ple de breus flaixos que retraten com llampegades episodis de la vida de Cheryl dabans demprendre el cam. A cada passa anem reconstrum la seva vida anterior presidida pel dolor traumtic de la prdua de la mare i la caiguda posterior en linfern de la drogodependncia i el sexe embrutidor.

El viatge de Cheryl s un viatge transformador grcies a la terpia del caminar sense parar. Endinsar-se en la naturalesa conforma un viatge interior a la recerca dun mateix. La marxa fatigosa serveix per curar ferides interiors, netejar culpes a cops de passa. Cada cim i tur que puja significa sortir del pou del dolor i de la tragdia. Cada metre que fa s un ascens purificador a la seva rehabilitaci personal.

Aquesta idea dencetar una feixuga expedici per arribar a una fita marcada, assolir lhoritz desitjat, reposa sobre una constant abastament patrimonialitzada pel cinema nord-americ, tan comercial com bona part de lanomenat cinema indie, que s el concepte de la redempci. Una virtut conformadora de procedncia religiosa que converteix el fer cam en un viacrucis catrtic.

Es fa present la imatge de la passi, del pelegrinatge. O la mortificaci del cos com a cstig, el recurs a lutoflagellament per elevar-se, mstic remei sanador. Primer ens pensvem que la pellcula complia amb lesperit de Thoreau que apostava per endinsar-se i fondres en nous territoris inexplorats de naturalesa salvatge i verge com a experincia primignia i enriquidora. Per ben aviat ens adonem que Cheryl esdev sobretot una versi femenina del mite de Ssif, bescanviant la seva pesada pedra lligada a lesquena per una rocosa motxilla que esquina i llaga la carn a tall de penitncia.

Entenem i compartim que lesfor, la voluntat i el sacrifici de Cheryl tingui recompensa amb la nominaci a lOscar com a millor intrpret femenina a lactriu que li insufla vida, Reese Whitersponn. En canvi trobem desmesurada la nominaci a lOscar a millor actriu secundria per Laura Dern, que interpreta la mare de Cheryl, ja que apareix de forma entretallada a la pellcula, una presncia entrevista.

Agram les bones intencions i la fora de la pellcula per li retraurem el plantejament narratiu curtcircuitat. Lestratgia de fondre passat i present a cada revolt del cam esmorteix la potncia de la pellcula. Aturades forades com a peatge per complir amb el comentat impuls redemptorista ens deixa la sensaci noms davanar per recular. Com aquell que fa un pas endavant i dos enrere.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 919

Una crtica de Joan Millaret Valls

4 de febrer de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small