cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CLAM CONTRA LA BARBRIE

Amb l’estrena de "Timbuktu" d’Abderrahmane Sissako arriba a les nostres cartelleres una nova candidatura a guanyar l’Oscar a la millor pellcula estrangera. La nulla representaci africana a les nostres pantalles comercials s’aconsegueix revertir fugisserament grcies a l’arribada d’aquest film, que ja va ser motiu d’inters durant la seva estrena en la secci oficial del festival de Cannes.

Aquest film ens mostra com la ciutat de Timbuktu viu sota l’horror del fanatisme religis mentre a les afores, Kidane interpretat pel msic malienc Ibrahim Ahmed que fa el seu debut en el cinema- viu amb la seva dona i els seus dos fills en les dunes del desert del seu ramat de vaques. La harmonia i tranquillitat de la seva vida s’esberlar per sempre quan Kidane mati accidentalment un pescador que li havia pres la seva vaca preferida.

El terror de la desgrcia inevitable es far present ms enll d’alguns rampells inicials d’humor irnic que relativitza la bogeria prohibicionista i punitiva dels islamistes radicals quan s’obliga a les dones a cobrir-se el cap i usar guants o perseguir els fumadors i els que interpreten o escolten msica.

En aquesta espiral sense aturador de cega obcecaci religiosa en qu s’arriba a impedir l’s de la pilota, el realitzador es capa de crear un moment nic, mgic, amb els nens simulant un partit de futbol sense pilota. Per res pot aturar aquesta follia fonamentalista que s’escampa com un virus mentre es persegueix qualsevol desviaci amb patrulles de control, detencions, execucions o lapidacions.

Entremig, Sissako procura recalcar les incongruncies, els enganys, les trampes o les contradiccions d’aquesta colla de energmens sense escrpols. Tamb usa recursos com les metfores visuals, que sovint serveixen per dir all que sovint no es pot explicar per culpa de la precarietat dels mitjans de realitzaci, encara que es superen amb escreix les inherents limitacions tcniques i l’extrema senzillesa d’altres ttols.

El reputadssim cineasta maurit, responsable de pellcules tan recordades com Bamako (2006), reflecteix a Timbuktu la inapellable tragdia que comporta l’aplicaci de la gihad de part dels islamistes extremistes en el cor del continent afric. La simplicitat i elementalitat de la histria contada per Sissako esdev un colpidor clam contra la barbrie i un bell cant a la llibertat i la tolerncia.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 749

Una crtica de Joan Millaret Valls

9 de febrer de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small