cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LNGEL DE LA GUARDA

El franctirador s la recreaci de la histria del soldat Chris Kyle, considerat el franctirador ms letal de la historia dels Estats Units, que va anar a combatre a Iraq fins a quatre ocasions per protegir i salvar els marines en les seves incursions pels perillosos carrers de Faluja o Bagdad infestats de terroristes. L’apropament cinematogrfic que ha fet Clint Eastwood a aquesta figura heroica i patritica de guerrer sacrificat pel seu pas li ha valgut estar nominat fins en sis categories als propers Oscar. Un fet que el fa entrar en sintonia amb un film fora semblant, per molt ms interessant, com va ser l’oscaritzat En tierra hostil (2009, Kathryn Bigelow) sobre un desactivador d’explosius a Iraq.

Eastwood obre la pellcula amb una escena de guerra en qu Chris Kyle ( Bradley Cooper) ha de decidir en qestions de segons si dispara sobre una dona i un nen que semblen que preparen un atac als soldats americans amb una granada. En aquest temps d’espera en qu el franctirador ha d’aguantar la respiraci arrenca un llarg flashback per explicar els motius pels quals ha anat a parar a aquest terrat iraqui. La veritat s que el procs de transformaci de cowboy tex avorrit que s’allista a l’exrcit desprs de la provocaci que representen diferents atemptats terroristes a ambaixades nord-americanes, est explicat amb els tots els tpics del gnere bllic amb inclusi del dur perode d’entrenament per forjar guerrers que no flaquegin i, fins i tot, la introducci d’una histria d’amor entre noia recelosa dels militars fatxendes i soldat bon jan.

Esgotat el perqu de tot plegat tornem al moment susps de decisi per veure com Kyle dispara sense contemplacions i envejable punteria, emulant els mrits d’aquell infallible sargent York elogiat per Howard Hawks en la seva pellcula de l’any 1941. A partir d’aqu comena a engreixar-se el seu particular compte corrent de cadvers fins a convertir-se en tota una llegenda militar. Per Kyle s l’heroi tranquil i modest que no perd l’oremus per aquestes glries, encara que rebenti els ndexs de productivitat bllics. Kyle s un professional que serveix al seu pas de la seva millor manera i no qestiona el seu treball d’especialitzat protector, no t per qu penedir-se d’una feina tan ben feta.

Aquest ngel custodi dels marines trobar el seu doble a abatre en un expert franctirador enemic, una competici letal que recorda la rivalitat entre famosos pistolers del Lluny Oest a l’espera del duel definitiu per decidir qui s el millor tirador del lloc. Un recurs de western utilitzat d’altra banda amb ms encert, intriga i densitat per Jean-Jacques Annaud a Enemic a les portes (2000). El desenlla ser una llarga seqncia final de combat, potser l’nic moment recordable d’un film de guerra tan rutinari i formulari com aquest, amb el batall de Kyle encerclat pels combatents d’Al-kayda que compta amb l’ingredient dramatrgic d’una tempesta de sorra que esborrar els contorns i convertir l’assalt en un ball macabre de figures fantasmals que dansen una banda sonora de trets i explosions.

Eastwood no vol qestionar gaire coses i noms introdueix el conflicte moral en alguna escena que resumiria el creixent neguit d’aquest soldat d’una pea que sembla esquerdar-se desprs de la mort en combat de companys o de veure el cansament fastiguejat del seu propi germ que retorna a casa. Aquesta escena nuclear s un reflex de la primera jugada, es repeteix la mateixa equaci en qu ha Kyle apunta i ha de disparar de nou sobre un nen amb un llanagranades, per ara irromp un problema de conscincia i l’heroi de ferro resa i prega i suplica per dins perqu el nen desisteixi de la seva intenci per no haver de matar-lo.

L’home fet per a l’acci tamb troba una correspondncia desajustada en la pau de l’entorn familiar. El pare de famlia se sent incmode en el seu rol familiar i apareix distant, perdut i com absent en unes escenes casolanes rodades per Eastwood amb tota la atonia i desgana del mn. Un personatge tan absort en el camp de batalla, completament obsedit per la guerra, que en el seu retorn a la llar reparadora noms pot esdevenir una mena d’sser disfuncional, un home trastornat, carn de llitera de psiquiatra. Un soldat que noms podr reeixir a la inactivitat forada prosseguint el combat a la seva manera, recolzant als soldats mutilats i ferits de guerra d ela rereguarda.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellcula

lectures: 732

Una crtica de Joan Millaret Valls

21 de febrer de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small