cinema catal� . caT
Notícies anteriors
VIDA AL MARGE DEL SISTEMA

El pas de les maravillas/Le meraviglie, segona pellcula de la directora italiana Alice Rohrwacher, es va presentar en la Secci Oficial del Festival de Cannes on va obtenir el Premi Especial del Jurat. La pellcula est centrada en una famlia que viu voluntriament al marge del mn en una masia apartada amb un estil de vida absolutament alternatiu i deconomia autosuficient.

Viuen de la ramaderia, lagricultura i, sobretot, lapicultura, una activitat on participa tota la famlia, nenes incloses, manufacturant productes locals i artesanals com la mel. No s un film buclic sobre les excellncies de la vida de pags en rgim de comuna com a expressi mxima de vida plena en llibertat fora del sistema. Es situa en un espai incert, entre all vell i lo nou, vestigis dun mn rural que es debat entre lextinci i la reinvenci.

La directora aconsegueix el mrit de aproximar-se a aquesta famlia atpica dinadaptats socials reflectint algunes contradiccions que la desestabilitzen. El patriarca s un alemany de trets autoritaris que tracta a les seves prpies filles com a m dobra esclava per que alhora vol tamb preservar al preu que sigui lesperit crata, una mostra dautodeterminaci insubornable.

Predomina una mirada quasi documental, plena dimmediatesa i autenticitat, a la vida autrquica daquesta famlia-cooperativa. Una mirada que sap treure un profit majscul de les inquietuds i dilemes de les dues filles ms grans al creuar el llindar de ladolescncia. Una feminitat puixant que es revela a travs de ladmiraci que senten per les canons ballables de la rdio i, sobretot, de latractiu que exerceix sobre les noies un programa de televisi, que dona peu precisament al ttol de la pellcula, i que en el film est presentat per Monica Bellucci.

Aqu rau el nus del conflicte, que gira entre la necessitat de socialitzar-se que experimenten les nenes i la voluntat paterna de viure fora del sistema, entre la seducci que desprn un mn extern televisat i els lligams establerts a una vida silvestre lligada a la terra. Un modus de vida que sembla connectar amb un passat ancestral, primitiu, com ens recorda la mateixa presncia dunes runes etrusques en la zona.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellcula

lectures: 968

Una crtica de Joan Millaret Valls/AMIC

2 de març de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small