cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA MOSTRA DE LLEIDA RECONEIX GEROS DEL MEXIC ALONSO RUIZPALACIOS COM A MILLOR FILM

El film Geros del debutant mexic Alonso Ruizpalacios ha estat el guanyador de la 21 Mostra del Cinema Llatinoameric de Catalunya celebrada a Lleida entre el 10 i el 17 dabril. Un film rodat en blanc i negre de caire alternatiu, tan agosarat com fascinant en molt moments, amb reminiscncies dExtraos en el paraso de Jarmusch, que relata lestranya i absurda road movie urbana protagonitzada pel jovenet Toms, el seu germ gran Sombra i lamic daquest darrer Santos.
Toms ha estat destinat per la seva mare a la ciutat, al pis del seu germ universitari, com a correctiu per llenar un globus ple daigua a una dona que passava pel carrer. La universitat est paralitzada per una vaga i tots tres sestan al pis en condicions passives, absolutament inerts i assetjats per la desdia. Tan sols aconseguiran sortir del seu llastims estat catatnic quan es decideixen a emprendre la recerca del cantant mexic Epigmenio Cruz. Un cantautor oblidat que acaba dingressar en un hospital i que era el msic de capalera del pare absent de Toms i Sombra, qui va llegar als dos germans un casette amb les seves canons. Un viatge que no far altra cosa que constatar laclaparadora sensaci dorfenesa i el carcter errtic de tots plegats.

En el palmars final es va atorgar una Menci dHonor al film cub Conducta dErnesto Daranas. Un film que ha esdevingut un dels grans triomfadors de la Mostra ja que va ser reconegut amb el Premi del Pblic i, tamb, amb el Premi a la Millor Actriu per la seva intrpret Alina Rodrguez. Aquest film compta amb un treball extraordinari dels petits protagonistes i ofereix una clida i aperturista mirada a lambient duna escola infantil cubana. Un film protagonitzat bsicament per Carmela, una professora veterana estimada pels seus alumnes i que ha esdevingut un referent indiscutible en la mateixa escola. Carmela no pensa retirar-se de la seva feina i avantposa el sentit com i la comprensi envers els seus nens, especialment pel que fa al problemtic i conflictiu Chala, enfront de les directrius oficials en lensenyament reglat.

Entre les pellcules premiades cal destacar tamb els reconeixements obtinguts per la mexicana Cantinflas que va aconseguir el Premi al Millor Actor per un esforadssim i convincent Oscar Jaenada fent de Cantinflas, a ms del Premi al Millor Director per Sebastin del Amo. Es tracta dun interessant i eficient biopic del cmic Mario Moreno Cantinflas, autntic tresor nacional mexic, rodat des duna certa modstia pressupostria. El film recrea en un format narratiu alternat els inicis del mateix comediant associat aviat al paper de pelato amb la seva consagraci internacional. Un triomf planetari aconseguit grcies al formar part de lelenc principal de la superproducci nord-americana a partir del clssic de Verne La vuelta al mundo en 80 das en qu interpretava al majordom Passepartout/Picaporte.

La resta del palmars final ha estat conformat pels ttols Mateo de la colombiana Mara Gamba, que es va emportar el Premi al Millor Debut; la producci dUruguai i Argentina Zanahoria de Enrique Buchichio guardonada amb el Premi Casa Amrica al Millor Gui; i, finalment, El hijo buscado de largent Daniel Gaglian, premiada per Rdio Exterior dEspanya.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellcula Geros

lectures: 921

Una crnica de Joan Millaret Valls/AMIC

21 d'abril de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small