cinema catal� . caT
Notícies anteriors
THE ROARING EIGHTIES

Lany 2011, J.C. Chandor va irrompre en el panorama cinematogrfic amb Margin Call, una pera prima en la qual assumia tant la direcci com de gui, i aconseguia un repartiment que ja el voldrien molts directors consolidats, amb noms com Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Demi Moore o Stanley Tucci. El film retratava la nit anterior a lesclat de la crisi financera de 2008, en un important banc dinversions (transsumpte del Lehman Brothers), on un jove analista sadona de limminent esclat de la bombolla de les hipoteques subprime, i les greus conseqncies que aix ha de comportar tant a nivell de la seva entitat, com de leconomia en general. A partir daqu, el director ens va desemmascarant lessncia humana de diversos treballadors del banc a totes les esferes, i la manera que tenen dafrontar la situaci, bsicament per salvar la seva posici sense cap mena descrpol moral o tic. Perqu ms enll dintentar explicar els orgens de la crisi, Chandor est interessat en mostrar el tipus de persones, comportaments i negocis que ens hi han dut.

Quatre anys ms tard, i desprs dhaver fet patir a tot un Robert Redford les inclemncies de lOce ndic en un petit vaixell a la deriva, torna ara amb El ao ms violento, que ambientat a inicis dels anys 80 amb larribada de Ronald Reagan, retrata a la seva manera, els orgens del model econmic neoliberal que ens han acabat portant a lesclat de la crisi del 2008 que encara arrosseguem. En aquest context, el matrimoni format per Oscar Isaac i Jessica Chastain, amb un negoci de venta i distribuci de petroli en ple creixement, i a punt de fer una inversi que els hi donar una posici de domini en el sector, comencen a trobar-se amb problemes amb els seus competidors, els seus creditors, la fiscalia, la corrupci..., que els faran replantejar tant la seva forma de veure i defensar el negoci, com la seva actitud a lhora dafrontar les dificultats que sels hi van plantejant.

Com en tots els seus treballs fins al moment, el realitzador tamb ha assumit el gui de la cinta, fet que li permet tenir un control total sobre els personatges, als quals dissecciona ja des del moment de lescriptura. En aquesta ocasi, recolzat en un gran treball de tot el repartiment, es centra a analitzar com afronta aquest matrimoni, el seguit de dificultats que els hi van sorgint. I com dalguna manera, el seu entorn i les circumstncia, els van forant poc a poc a bordejar la llei i fer s de la violncia, encara que cada un dells ho faci a ritmes i de maneres diferents, fet que queda perfectament exemplificat a lescena de laccident amb el crvol.

Visualment i ambientalment, la cinta apella al cinema dels anys 70, amb colors neutres, lomnipresent blanc de la neu en el fred hivern novaiorqus, i una certa sequedat en el to. Per malgrat veure de moltes fonts conegudes, no hi ha dubte que la pellcula acaba tenint lestil personal i inclassificable del seu director, que construeix una trama a cavall del thriller, el drama familiar i la intriga criminal, sense buscar per, lefectisme, en cap moment, sin ms aviat la quotidianitat i la versemblana. I que sense posar-hi massa mfasi, sap introduir temes com ara la integraci de la immigraci o els lmits de fidelitat a lempresa, per acabar-los denunciant de manera ms o menys explcita.

Una pellcula en definitiva, que suposa lensima aproximaci al somni americ, en un escenari de lluita pel poder i amb tots els matisos possibles, com sacabar constatant a la darrera escena. I que malgrat allunyar-se dels cnons narratius contemporanis, fet que pot suposar la incomprensi de part del seu pblic potencial, t tal quantitat dallicients cinematogrfics, poltics, econmics, tics o socials, que val sens dubte la pena fer un petit esfor com a espectador i fruir de lindiscutible nivell com a creador de J.C. Chandor.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 920

Una crtica de Marc Serra

28 d'abril de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small