cinema catal� . caT
Notícies anteriors
MURIERON POR ENCIMA DE SUS POSIBILIDADES, DARRER TREBALL DISAKI LACUESTA

Desprs dun rodatge sense subvencions, fet de manera fragmentada a mesura que aconseguia finanament o els actors tenien disponibilitat, sense suport de televisions o grans productores, aconseguint tirar endavant el projecte en rgim de cooperativa entre tot lequip i havent sofert mltiples problemes de distribuci que han fet ajornar lestrena de la cinta en diverses ocasions, finalment Isaki Lacuesta ha pogut veure projectada Murieron por encima de sus posibilidades, encara que hagi estat de manera limitada a molt poques sales. Una demostraci ms que en aquest pas, tirar endavant un projecte personal com aquest, s una autntica herocitat, fins i tot comptant amb un dels repartiments corals ms llustrosos que shagin vist els darrers anys, que inclou noms com: Ral Arvalo, Imanol Arias, lex Brendemhl, Jos Coronado, Eduard Fernndez, Ariadna Gil, Brbara Lennie, Sergi Lpez, Carmen Machi, ngela Molina, Albert Pla, Josep Maria Pou, Jos Sacristn, Emma Surez, Ivan Telefunken, Luis Tosar, Jordi Vilches o Julin Villagrn.

Per per la diversa gent embarcada en aquesta aventura, les ganes de poder participar en un crit de rbia radical contra les circumstncies que han conduit a la crisi actual, han perms superar tot aquest seguit de dificultats, i veure finalment el seu esfor projectat en pantalla gran. De fet, el resultat final del film, reflecteix lesperit de voler fer una obra amb un missatge clar de denncia, la implicaci de la gent, en molts casos desinteressada, i el bon ambient imperant en tot el rodatge, fet que sha pogut palpar a les poblacions principals en qu ha tingut lloc, com Girona, Sant Feliu de Guxols o Vilanova i la Geltr.

Per ms enll dels fets que han envoltat el rodatge, no podem oblidar que per sobre de tot ens trobem davant una pellcula que, sense renunciar a la seva vessant ideolgica, tamb narra amb solvncia la histria de cinc desnonats per la crisi que es coneixen en un manicomi i ideen un pla de venjana contra la gran Banca, com a smbol dels mals que pateix la gent avui en dia. Per fer-ho, Isaki Lacuesta empra amb encert la figura dels flashbacks, que ens van mostrant poc a poc i de manera alterna, els motius que han portat a cada un dels membres de la banda dels Panda a aquella situaci. A ms, la cinta no renuncia a lhumor, un punt esperpntic amb el segell caracterstic de cert cinema espanyol, i ens deixa personatges com el que interpreta un molt reivindicable Jordi Vilches, que entre els diversos moments brillants que t al llarg del metratge, cal destacar lescena hilarant amb Sergi Lpez. A ms, quedaran tamb pel record, diversos monlegs de gran intensitat i radicalitat, com el que protagonitza un gran Albert Pla, i que va escriure ell mateix, en el qual detalla els passos que seguiria per acabar amb la crisi i els seus culpables. Sense oblidar-nos tampoc de Ral Arvalo o Josep Maria Pou.

s cert que al tram final de metratge es recorre en excs a lesquematisme, la caricatura i la violncia gratuta, i aix pot allunyar alguns espectadors del film. Per en el fons, cal agrair a aquest collectiu damants del set art amb conscincia social, que hagin deixat per a futures generacions, un retrat (aix si, totalment particular), de la societat espanyola en temps de crisi, que si b pot caure en el paroxisme, permet constatar, per una banda, que hi ha una emprenyamenta general i una voluntat de denunciar moltes coses, i per altra, que a vegades, amb pocs mitjans per amb molta passi i comproms, es pot tirar endavant una obra cinematogrfica ambiciosa i reivindicativa com aquesta.
Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 948

Una crtica de Marc Serra

8 de maig de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

molt fallida
Curtis11-05-2015

arriscada, fresca, divertida... bravo per ser tant atrevida
Lucas12-05-2015

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small