cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CANNES ES VEU ATRAPAT EN LES TERPIES DEL DOL

La catarsi del dol

Lexcepcional presncia de cinema francs enguany en la Secci Oficial del Festival de Cannes ha culminat amb la quarta i darrera representaci daquesta cinematografia a crrec del director Guillaume Nicloux amb el seu film rodat en sl americ Valley of Love.
Llevat del slid i potent melodrama social de Jacques Audiard, Dheepan, la inusual acumulaci de cinema francs a competici ha convalidat la preocupant lnia de discreci que Valley of Love tampoc pot trencar. La histria resulta ben prometedora ja que el punt de partida consisteix en reunir uns pares separats, Isabelle (Isabelle Huppert) i Grard (Grard Depardieu). Ambds, actors francesos de renom, sn forats a retrobar-se a la Vall de la Mort californiana, convocats pstumament pel seu fill sucidat a travs de sengles cartes.
Isabelle i Grard es disposen a contracor a seguir les darreres i enigmtiques voluntats del fill mort que els commina a seguir una ruta programada turstica de set dies anunciant-los la seva presncia. Una suggeridora histria que ens situa de nou en un dels nuclis temtics destacats de la present edici que no s altra que el motiu del dol per la prdua dssers estimats tal com hem comprovat a Mia madre de Nanni Moretti o Louder than bombs de Joachim Trier.
Tot i el plantejament inicial curis i engrescador veurem que el film acaba afrontant des de la ms absoluta previsi temes esperats com la culpabilitat paterna, el qestionament de llurs vides i la superaci del dol. I en el tram final en qu la catarsis de la parella es fa inajornable mitjanant la progressiva irrupci dinteressants elements torbadors que sembren la inquietud i fan desvetllar la por i els temors, la pellcula tampoc aconsegueix arrencar i sobreposar-se a la atonia regnant.

El dol cronificat

I quan ens pensvem que ja havem passat pgina a les pellcules sobre el perode de trnsit del dol i la seva superaci ens trobem de cara en la penltima pellcula exhibida en la Secci Oficial una nova variaci sobre el tema. Aix, el mexic Michel Franco ha presentat a competici el temerari drama Chronic desprs del guard conquerit per Despus de Luca en lapartat parallel de Canes Un certain regard lany 2012.
Es tracta dun film gens complaent ni amable sobre un auxiliar dinfermeria cuidador de malats terminals, David, interpretat per Tim Roth. Lactor britnic va ser precisament el president daquell jurat que va atorgar el premi a Michel Franco a Cannes i on sembla que junts van comenar a gestar Chronic.
David s un cuidador eficient, pacient i amable que construeix vincles tan estrets amb els seus pacients que ens du a pensar que pateix algun tipus de trastorn. Un personatge sense vida privada que viu per entregar-se fins a extrems incomprensibles a les persones necessitades de cura, ajuda i atenci palliativa. Aquesta dedicaci malaltissa als altres de fet camufla un sentiment de dolor aclaparador per la prdua dun sser estimat. Un dolor cronificat, enquistat, aniquilador, que impedeix a aquest taciturn i ombrvol personatge refer la seva vida.
El jove director mexic imprimeix una mirada directe i sense prejudicis a la seva pellcula en qu permet mostrar en tota la seva cruesa els processos de degradaci corporal associats a patologies mortals. Un film en qu destaca sobremanera un treball sorprenent de contenci gestual i repressi emocional dun actor com Tim Roth en un registre actoral desconegut. Tampoc podem passar per alt la resoluci abrupta i drstica del film que ens colloca en una sensaci dastorament indefinible enmig de la radicalitat daquesta proposta.

Notcies - Cinema Catal . NET
Valley of love, presentaci.

lectures: 937

Una crnica de Joan Millaret Valls/ACPG

22 de maig de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small