cinema catal� . caT
Notícies anteriors
UN DIA (NO TAN PERFECTE) AMB FERNANDO LEN DE ARANOA

s complicat reconixer Fernando Len de Aranoa darrere el seu sis llargmetratge de ficci. El seu salt al mercat internacional ve de la m dun elenc encapalat pels oscaritzats Benicio del Toro i Tim Robbins, aqu corejats per les encisadores Olka Kurylenko i Mlanie Thierry. Rodat en angls, va ser presentat a la secci oficial del Festival de Cannes 2015, on va obtenir una bona acollida.

Un da perfecto se situa a Bsnia lany 1995, enmig de la guerra dels Balcans, on shi troba treballant un grup de cooperants en missi humanitria. El film sha rodat a les serres granadines (emulant molt b la pennsula balcnica) i en aquest punt s dagrair la tasca del director de fotografia Alex Cataln, responsable duna textura que evoca la situaci laberntica en qu els protagonistes estan immersos.

Els conflictes tnics entre els pobles de lantiga Iugoslvia esdevenen un pou dhostilitats pels nostres herois annims, el mateix que han de desinfectar (hi ha caigut un difunt) i del qual en depenen diverses famlies. Aquest s el fil conductor i alhora el lligam que mant els cooperants en aquesta comesa. Un fil ms gruixut s el que necessitaran per resoldre aquest contratemps, origen dun relat punyent i a vegades delirant.

Altrament, els intrprets circumdants guanyen gradualment humanitat per anar deixant la porta oberta a concessions melodramtiques justificades i acaben convertint-se en els catalitzadors duna collecci de denncies socials (massa suaus). Afortunadament, el madrileny no converteix les tristes realitats en meres fuites lacrimgenes, sin ms aviat en un entreteniment complaent.

La trama de Perfect Day, tamb acaba essent una excusa per mostrar, fotograma a fotograma, les complexes relacions que mantenen les diferents comunitats tniques entre elles, explorant algunes daquestes manifestacions culturals adscrites a les identitats regionals, les quals, poden arribar a ser un obstrucci pel desenvolupament duna missi que es converteix en gaireb titnica.

Entre els elements positius, hi ha una banda sonora destil sobri grcies a Arnau Bataller, que ha participat a pellcules com [REC] , Herois o la srie de televisi Polseres Vermelles. Menci especial mereixen els diversos temes de Lou Reed (com el que serveix dinspiraci per al ttol de la cinta) o la versi de Sweet Dreams de Marilyn Manson.

El gui de Perfect Day, adaptaci dAranoa en base a la novella escrita per Paula Farias, intenta harmonitzar la part dramtica de tot el pretext bllic; tamisat sempre per lhumor subtil que caracteritza el realitzador de la Villa. No obstant, els personatges apareixen un pl esbossats, fet que provoca un menor aprofundiment psicolgic i un nus massa esquematitzat.

Daquesta manera, el guanyador de 5 premis Goya, director de cintes tan rodones com Famlia, Barrio o Los Lunes al Sol, agreix la seva cinematografia amb un producte ms exportable per renunciant a la seva empremta com a autor dun cinema social i comproms. Probablement aquest s el preu que sha de pagar per treure al cap al Sunset Boulevard.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 920

Una crtica dric Antonell

21 de setembre de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

per a mi la millor de Aranoa segueix sent Los Lunes al sol
miquel mar23-09-2015

ja em perdonareu, pero per mi el cinema del Aranoa es detestable (tot)
Marcus25-09-2015

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small