cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA VIDA EN EL FEMER

Desprs de laspre i ombrvola cinta multipremiada Pa Negre, el mallorqu Agust Villaronga filma lescabrs film El rey de la Habana a partir de la novella homnima de lescriptor cub dissident Pedro Juan Gutirrez. Es tracta duna histria de supervivncia extrema en lentorn degradat i miserable dun barri popular de lHavana en els anys difcils de lanomenat Perode especial a la dcada dels 90.

El protagonista, Reynaldo (Maykol David Tortolo), s un jove orfe que sescapa del reformatori i ha de sobreviure com pot en el seu barri al costat daltres pries com ell. En un ambient de sordidesa irrespirable, Reynaldo, anomenat Rei de lHavana, viur la llei del subsl, la dels baixos fons, al compartir penries i estralls amb altres ssers marginals com una vena dinfncia ara esdevinguda prostituta, Magda (Yordanka Ariosa, premi a la Millor Actriu en el recent festival de Cinema de Sant Sebasti), i un altre ve transvestit, Yunisleidy.

La prpia seqncia inaugural desconcerta a tothom quan un es pensa que es troba en una simptica comdia costumista havanera i de sobte la divertida situaci es rebentada per la tragdia i la mort, la qual conduir al innocent protagonista al correccional. Amb la fugida del reformatori arrenca, com diem, aquest pelegrinatge al lmit per esgarrapar la vida enmig dun empobriment absolut, un embrutiment tan social com moral on el sexe sembla lnica baula descapament.

El cineasta Agust Villaronga no va poder rodar el film com volia en la mateixa Havana, ja que no lhan deixat, i sha hagut de conformar filmant a Repblica Dominicana. Aix ha passat una mica de factura al film ja que potser no transmet la vibraci del fresc hum que batega a lHavana cntrica, al notar-se en alguns moments lexcessiva dependncia dels decorats, que malmeten la credibilitat i reforcen un inoport deix teatral.

Tot i aquestes consideracions, no cal dir que el cineasta mallorqu en surt finalment triomfant al reflectir amb tot el dolor i el desencs el vagabundeig vital daquestes desferres humanes arrossegant-se pel fang dun mn sense escapatria. Un paisatge on regnen tan sols la sang i el semen enmig de lestraperlo i la picaresca, la fam i les penries, lhumor i les llgrimes.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellcula

lectures: 906

Una crtica de Joan Millaret Valls/AMIC

24 d'octubre de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small