cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA VIDA EN EL FEMER

Desprs de l’aspre i ombrvola cinta multipremiada Pa Negre, el mallorqu Agust Villaronga filma l’escabrs film El rey de la Habana a partir de la novella homnima de l’escriptor cub dissident Pedro Juan Gutirrez. Es tracta d’una histria de supervivncia extrema en l’entorn degradat i miserable d’un barri popular de l’Havana en els anys difcils de l’anomenat Perode especial a la dcada dels 90.

El protagonista, Reynaldo (Maykol David Tortolo), s un jove orfe que s’escapa del reformatori i ha de sobreviure com pot en el seu barri al costat d’altres pries com ell. En un ambient de sordidesa irrespirable, Reynaldo, anomenat Rei de l’Havana, viur la llei del subsl, la dels baixos fons, al compartir penries i estralls amb altres ssers marginals com una vena d’infncia ara esdevinguda prostituta, Magda (Yordanka Ariosa, premi a la Millor Actriu en el recent festival de Cinema de Sant Sebasti), i un altre ve transvestit, Yunisleidy.

La prpia seqncia inaugural desconcerta a tothom quan un es pensa que es troba en una simptica comdia costumista havanera i de sobte la divertida situaci es rebentada per la tragdia i la mort, la qual conduir al innocent protagonista al correccional. Amb la fugida del reformatori arrenca, com diem, aquest pelegrinatge al lmit per esgarrapar la vida enmig d’un empobriment absolut, un embrutiment tan social com moral on el sexe sembla l’nica baula d’escapament.

El cineasta Agust Villaronga no va poder rodar el film com volia en la mateixa Havana, ja que no l’han deixat, i s’ha hagut de conformar filmant a Repblica Dominicana. Aix ha passat una mica de factura al film ja que potser no transmet la vibraci del fresc hum que batega a l’Havana cntrica, al notar-se en alguns moments l’excessiva dependncia dels decorats, que malmeten la credibilitat i reforcen un inoport deix teatral.

Tot i aquestes consideracions, no cal dir que el cineasta mallorqu en surt finalment triomfant al reflectir amb tot el dolor i el desencs el vagabundeig vital d’aquestes desferres humanes arrossegant-se pel fang d’un mn sense escapatria. Un paisatge on regnen tan sols la sang i el semen enmig de l’estraperlo i la picaresca, la fam i les penries, l’humor i les llgrimes.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de la pellcula

lectures: 736

Una crtica de Joan Millaret Valls/AMIC

24 d'octubre de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small