cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA GUERRA DE CADA DIA
Sestrena a casa nostra la pellcula guanyadora de la Palma dOr del passat Festival Internacional de Cinema de Cannes, Dheepan del francs Jacques Audiard. Un reconeixement potser excessiu pel film en el marc de la competici del certamen francs que es va produir en detriment daltres films ms rodons com Carol de Todd Haynes o Son of Saul del debutant Lszl Nemes. Tot i aix, es tracta dun nou xit per Audiard que ens evoca tamb el Gran Premi en el mateix film de Cannes per un ferotge i virulent film Un profeta (2009) que va impulsar decisivament el desembarcament del seu cinema al nostre pas.

Dheepan s un melodrama de caire social rodat amb lenergia i la vibraci habitual en Audiard que afronta el tema de la immigraci estrangera. I ho fa centrant-se en la vida de tres refugiats poltics de Sri Lanka enviats a Frana desprs de suplantar la identitat duna famlia morta per poder aix escapar daquesta zona en conflicte. El grup est integrat per un combatent de la guerrilla tmil que deixa les armes, Deephan (Jesuthasan Anthonythassan) - el protagonista que dna ttol al film-, una dona sola desplaada, Yalini (Kalieaswari Srinivasan), i una nena orfe, Illayaal (Claudine Vinasithamby).

La vida no ser fcil per aquesta famlia en precari, unida per les circumstncies, que procura comenar de nou i refundar-se en el nou pas dacollida. Aix hauran daprendre a sobreviure i combatre de nou, ara en un barri marginal francs, on Dheepan troba feina com a conserge dun immoble conflictiu en aquest suburbi. Una barriada en qu els carrers semblen estar sempre en agitaci i flames per culpa de bandes de traficants que apliquen la seva llei criminal.

Ms enll de lentorn hostil i violent de la zona perifrica on viuen, els protagonistes tamb arrosseguen el pes dels records i les seqeles del conflicte armat de Sri Lanka. Tamb viuen desavinences domstiques en aquesta simulada unitat familiar ja que Yalini sempre ha tingut la intenci danar a Anglaterra a casa duna cosina i no pensa romandre a Frana, on acaben dinstallar-se.

Jacques Audiard torna a controlar amb magisteri de principi a fi els mecanismes de les bones histries, ben dotades de crrega emocional, mentre provoca la seva detonaci precisa en els moments justos. Tot i algunes coses discutibles, com crear la impressi dendinsar-se en un film de guerra aprofitant el context urb dels barris ms desfavorits, no cal dir que el director francs teixeix un potent film sobre la persistncia i insistncia del passat, la batalla diria per la supervivncia en entorns degradats i les dificultats diries en la difcil, patidora i miraculosa vida collectiva i familiar.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 1076

Una crtica de Joan Millaret Valls/AMIC

6 de novembre de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small