cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA PRADERIA DE LA FOLLIA

El reputat actor i director ocasional Tommy Lee Jones repeteix en el western desprs de Los tres entierros de Melquades Estrada (2005) en la seva darrera pellcula Deuda de honor/The homesman. Es tracta dun western tan estrany com salvatge on el seu ttol original ja ens fa explcit el seu contingut, una clara allusi als encarregats de transportar gent que havia perdut la xaveta per culpa duna vida durssima en el salvatge Oest i conduir- los a llocs dinternament o dacollida.

En el film, Mary Bee Cuddy (Hilary Swank), una dona soltera, forta i independent, forjada en la inhspita praderia, es presta voluntria pel transport dun carregament conformat per tres dones que han embogit. Una tasca impossible per a una dona sola, tot i que en el cam trobar un home a qui salva de la forca, George Briggs (Tommy Lee Jones), home descasses conviccions tiques, el qual esdevindr el seu ajudant a canvi dun salari.

Al contrari de la majoria de westerns que han construt una pica nacional amb els heroics pioners que sexpandeixen i colonitzen els confins dels Estats Units, Deuda de honor sembla emprendre un viatge de tornada. Ara es recorre el cam invers i es mostra litinerari que parteix dels espais ferstecs i desrtics de la frontera per retornar a la civilitzaci, un cam simblic que retorna al lloc dorigen per depositar-hi les deixalles duna gesta nacional ms farcida dombres que de llums.

Deuda de honor fa un retrat ferotge de la conquesta de lOest al segle XIX en el profund territori de Nebraska. Un daguerreotip dominat absolutament per la violncia, el masclisme, el primitivisme i una crueltat extrema que converteix la colonitzaci americana en una autntica davallada en la barbrie. En aquest trajecte llargussim i feixuc pel desert fins a Iowa sesbossa una poca demencial i dantesca, dembrutiment hum i de violncia sobre les dones.

Veiem un carro fantasmagric en qu ressonen els xiscles de dones, tombes profanades, indis famlics que es conformen en cruspir-se un cavall o hotelers gens hospitalaris que deneguen lajuda els afamats viatgers. El film compta tamb amb uns flashbacks que ens porten a un passat immediat farcit dactes esferedors i inhumans per illustrar el cam a lembogiment de les dones. En el decurs daquest enfollit recorregut no resultaria estrany que fins i tot la rude i emprenedora protagonista femenina pugus perdre la ra.

Notcies - Cinema Catal . NET
Cartell de la pellcula

lectures: 1035

Una crtica de Joan Millaret Valls/AMIC

16 de novembre de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small