cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA PRADERIA DE LA FOLLIA

El reputat actor i director ocasional Tommy Lee Jones repeteix en el western desprs de Los tres entierros de Melquades Estrada (2005) en la seva darrera pellcula Deuda de honor/The homesman. Es tracta d’un western tan estrany com salvatge on el seu ttol original ja ens fa explcit el seu contingut, una clara allusi als encarregats de transportar gent que havia perdut la xaveta per culpa d’una vida durssima en el salvatge Oest i conduir-los a llocs d’internament o d’acollida.

En el film, Mary Bee Cuddy (Hilary Swank), una dona soltera, forta i independent, forjada en la inhspita praderia, es presta voluntria pel transport d’un carregament conformat per tres dones que han embogit. Una tasca impossible per a una dona sola, tot i que en el cam trobar un home a qui salva de la forca, George Briggs (Tommy Lee Jones), home d’escasses conviccions tiques, el qual esdevindr el seu ajudant a canvi d’un salari.

Al contrari de la majoria de westerns que han construt una pica nacional amb els heroics pioners que s’expandeixen i colonitzen els confins dels Estats Units, Deuda de honor sembla emprendre un viatge de tornada. Ara es recorre el cam invers i es mostra l’itinerari que parteix dels espais ferstecs i desrtics de la frontera per retornar a la civilitzaci, un cam simblic que retorna al lloc d’origen per depositar-hi les deixalles d’una gesta nacional ms farcida d’ombres que de llums.

Deuda de honor fa un retrat ferotge de la conquesta de l’Oest al segle XIX en el profund territori de Nebraska. Un daguerreotip dominat absolutament per la violncia, el masclisme, el primitivisme i una crueltat extrema que converteix la colonitzaci americana en una autntica davallada en la barbrie. En aquest trajecte llargussim i feixuc pel desert fins a Iowa s’esbossa una poca demencial i dantesca, d’embrutiment hum i de violncia sobre les dones.

Veiem un carro fantasmagric en qu ressonen els xiscles de dones, tombes profanades, indis famlics que es conformen en cruspir-se un cavall o hotelers gens hospitalaris que deneguen l’ajuda els afamats viatgers. El film compta tamb amb uns flashbacks que ens porten a un passat immediat farcit d’actes esferedors i inhumans per illustrar el cam a l’embogiment de les dones. En el decurs d’aquest enfollit recorregut no resultaria estrany que fins i tot la rude i emprenedora protagonista femenina pugus perdre la ra.

Notcies - Cinema Catal . NET
Cartell de la pellcula

lectures: 849

Una crtica de Joan Millaret Valls/AMIC

16 de novembre de 2015


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small