cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LHABITACI DE LA MARE

Nanni Moretti reprn la seva destresa pels melodrames quotidians en lmbit familiar a Mia madre arran del tema del dol per la prdua dun sser estimat. Un motiu dramtic que ara rebrota amb lleugeres variacions desprs de presentar-lo amb resultats corprenedors a Lhabitaci del fill (2001). A Mia madre, el propi realitzador i actor itali cedeix el seu protagonisme a Margherita (Margherita Buy), una directora de cinema, mentre ell es reserva el paper secundari del germ della, Giovanni.

Margherita viu absolutament aclaparada pels problemes intrnsecs generats pel rodatge duna pellcula sobre el tancament duna fbrica, maldecaps agreujats per culpa de les manies i excentricitats dun actor nord-americ dorigen itali, Barry Huggins (John Turturro), afectat de progressives llacunes de memria. Daltra banda, aquesta atrafegada dona viu absolutament angoixada i trasbalsada per lestat de salut de la seva mare hospitalitzada, Ada (Giulia Lazzarini).

Nanni Moretti dna una nova lli magistral de sensibilitat i delicadesa en aquest precis film sobre el patiment i el sofriment duna dona que veu com la seva mare malalta sencamina a la mort. El film combina moments dirrealitat i malsons al costat de les tasques quotidianes daquesta dona completament desbordada pel moment de la vida que travessa, un estat de torbaci i buidor subratllat de manera semblant a un episodi de suspensi o de trnsit.

Tot i alguna concessi menor a la comicitat, aportada inevitablement per les grcies del personatge cmic de John Turturro, no cal dir que la pellcula sap commoure i emocionar des del respecte, el tacte, la proximitat. Virtuts cuidades amb m artesana que eviten caure en lexcs, la grandiloqncia i lafectaci que podrien proporcionar-li un enfocament ms de fullet o de melodrama estripat.

Aquest delicat i sensible film posseeix la fora de la honestedat i la sinceritat, que semblen sorgir de la prpia experincia viscuda pel director arran de la mort de la seva mare durant el rodatge dun dels seus darrers films. Mentre que bona part del potencial del film prov tamb de la extraordinria interpretaci de lactriu Margherita Buy.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 993

Una crtica de Joan Millaret Valls/AMIC

24 de gener de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small