cinema catal� . caT
Notícies anteriors
PODRIDURA

La guanyadora de lOscar a millor pellcula i, tamb, millor gui original, Spotlight de Thomas McCarthy, sinspira en els fets reals de casos de denncia de pederstia comesos per diversos capellans de les esglsies catliques de Boston que un diari local aconsegueix demostrar. El reportatge periodstic sobre aquest escndol va posar tamb sobre la taula lencobriment, els tripijocs, els pactes de silenci, les pressions i les connivncies de la jerarquia eclesistica, erigit en autntic poder fctic. La fora i la repercussi del treball dinvestigaci el va portar a ser el guanyador del Premi Pulitzer lany 2003.

Larribada dun nou editor al diari The Boston Globe, Marty Baron (Liev Schreider), empeny lequip de periodistes del diari dedicats a la recerca i la investigaci - secci que respon precisament al ttol de la pellcula -, a profunditzar en el cas dunes denncies dabusos i violacions comeses per capellans a partir duna columna del diari que referia lassumpte. Lequip periodstic, sota el cap de redacci Ben Bradlee (John Slattery), est dirigit per Walter Robinson (Michael Keaton) i t com a components els periodistes Mike Rezendes (Mark Ruffalo), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) i Matt Carroll (Brian dArcy).

Lequip podr disposar del temps, recursos i mitjans necessaris per fer la seva feina de formigueta, partint dels casos presentats per un advocat absolutament ningunejat, Mitchell Garabedian (Stanley Tucci), i tamb dels diferents testimonis duna associaci de damnificats pels abusos a menors a crrec de diversos mossens. La revelaci de la magnitud de lescndol acabar destapant la caixa dels trons en el s de la ciutat de Boston, mentre la taca sescampar irremissiblement pels Estats Units i arreu.

Saconsegueix trencar un mur de silenci vergonys, desbordant mpliament el mecanisme de defensa de les autoritats corresponents consistent en mirar cap a una altre banda mentre sesgrimeix la tipificada i consoladora referncia a unes poques pomes podrides. I s que al final es demostra que la podridura afecta al cistell sencer, des de baix, les parrquies, fins a dalt, larxidicesi.

Un film exemplar, narrat grcies als elements de thriller que cont tota investigaci, que sobresurt precisament per la seva funcionalitat i la seva eficcia. I una nova vindicaci de la tasca del periodisme, del seu valor, la seva professionalitat i la seva independncia, autntica columna vertebral de la democrcia. Un smbol de pas prcticament que, daltra banda, el cinema liberal de Hollywood sempre ha preservat i promocionat en dotzenes de films emblemtics.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 836

Una crtica de Joan Millaret Valls/AMIC

6 de març de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small