cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CRISTI PUIU ENLLUERNA AMB UNA ENSOPIDA CELEBRACI

El primer dels dos representants del cinema romans seleccionats en la Secci Oficial, Cristi Puiu, membre de la gran famlia de Cannes, retorna a casa desprs de Aurora, un asesino poco comn (2010) per presentar Sieranevada. Es tracta dun llarg per robust film de ttol elusiu al voltant dun retrobament familiar a Bucarest en motiu de la commemoraci dels quaranta anys de la mort del pare.
Aquest ritual familiar que entronca amb la tradici de les celebracions al voltant de la taula serveix per aplegar un divers mosaic hum per tal de cimentar i fondre els llaos familiars entre tots plegats. Per aquesta trobada no acaba de reeixir i mai sacaba de concretar per disputes, ancdotes i incidents que transformaran aquesta jornada assenyalada en una prrica i ridcula commemoraci.

Tot pren un caire allegric quan copsem aquest cenacle familiar com a reflex del propi pas. El pis, decorat central i nic, llevat dun prembul a laire lliure i una sortida del cau cap al final del film, que confina un grup redut i heterogeni circumscrit en aquest espai limitat, fora la simple presncia dels seus protagonistes entesa com a representaci duna entitat ms gran. Aquesta percepci encara es fa ms palesa en les converses i comentaris sobre la histria recent del pas abans i desprs de la caiguda del comunisme, i lligada als fets que han marcat el nostre temps com els atemptats del 11S.

La pellcula sobresurt per un extraordinari exercici cinematogrfic al posar la cmera dins dun pis atapet i ple a vessar de gent, prcticament sense espai per filmar. Doncs la cmera executa una feina prodigiosa situant-se en totes les dependncies de la casa oferint simultanetat daccions mitjanant llargs plans-seqncies en qu a partir de la seva posici fixa abraa els personatges i els seus moviments sovint amb panormiques danada i tornada.
Igualment sestableix un elaborat joc de posada en escena alhora de mostrar i no mostrar les accions dels protagonistes servint-se del recurs de les portes tancades que deixen una escena fora de camp, o tamb, grcies a les portes entreobertes per on sentreveu el que hi passa. El treball majscul de realitzaci de Puiu, que vindria a confirmar la vitalitat i creativitat del contemporani cinema romans, va acompanyat tamb de la disposici coral del film que es serveix de les entrades i sortides dels personatges com si fossin dalt descena durant una representaci teatral.

En la construcci daquest encadenat descenes independents per entrerrelacionades entre s i que es desenvolupen en aquest gran escenari que s el pis urb protagonista, subdividit alhora en microescenaris responent a la prpia parcellaci del pis en habitacions, serveix per constatar tamb levidncia dun titnic treball de direcci dactors. El film Sieranevada obt uns enlluernadors resultats de tot plegat que el faria digne candidat de figurar en el palmars final del festival.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de Sieranevada

lectures: 756

Una crnica de Joan Millaret Valls / AMIC

18 de maig de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small