cinema catal� . caT
Notícies anteriors
KEN LOACH DEFENSA EL SEU DRET A AIXECAR LA VEU

El britnic Ken Loach torna a trepitjar la catifa vermella de Cannes ara amb I, Daniel Blake, de la m del seu inseparable guionista Paul Laverty, desprs de fer-ho lany 2014 amb Jimmys Hall. Lassidu Ken Loach competeix ara amb aquest nou film de denncia social a travs del commovedor retrat hum dun fuster en la seixantena, Daniel Blake (Dave Johns), que per culpa dels seus problemes de cor ha de deixar la feina per sollicitar una prestaci per lestat li denegar per poc marge.
Aqu comena un perible laberntic de sollicituds i peticions de revisions de cas que topa amb el mur duna maquinria estatal inoperant i ineficient que lobliga a apuntar-se a les llistes de demandants de feina tot i que no pot treballar. Aix li comporta nous maldecaps com seguir cursos, redactar un CV i buscar activament feina sin del contrari pot ser sancionat.
En una daquestes visites al castell kafki de ladministraci parasitria coneixer una desplaada del sistema com ell, una mare jove soltera, Katie (Hayley Squires), amb dos criatures, i que ha estat expulsada de Londres. Daniel li oferir desinteressadament la seva ajuda i plegats intentaran sobreviure en la selva dun estat del benestar en fallida.

Cal posar de manifest la poca traa, de la qual fa gala sovint el britnic Loach, en els seus films de caire social en qu la trama est absolutament supeditada al discurs. De nou, Loach s responsable duna realitzaci funcional i plana, impersonal. I en diverses ocasions es mostra fins i tot gens polit, amb moments maldestres, quasi intolerables, on el realitzador perd la compostura per forar descaradament la llagrimeta i toca la fibra sensible dun espectador compungit pel drama que contempla.
Per un cop shan posat de relleu les mancances i febleses de Loach tamb cal lloar les seves virtuts, especialment la seva tossuderia rubricada un film rere un altre apostant per un cinema de conscienciaci i que desvetlli la reflexi. I s que lespectador tamb reclama la necessitat de que alg parli clar sobre els mals del nostre temps i, si conv, que aixequi la veu. Loach fa possible que la denncia de la pobresa i la misria creixent, la incompetncia de lestat o la seva deixadesa premeditada, o la defensa de la dignitat ultratjada de les persones vulnerables i expulsades al marge de la societat tamb trobi el seu espai en la fira de les vanitats cannesianes.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de I, Daniel Blake

lectures: 732

Una crnica de Joan Millaret Valls / AMIC

18 de maig de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small