cinema catal� . caT
Notícies anteriors
BRUNO DUMONT DESCOLLOCA AMB UNA ESTRAFOLRIA COMDIA

El francs Bruno Dumont, premiat a Cannes en passades ocasions, des del seu lluny debut "L’humanit" (1999) o desprs amb "Flanders" (2006), concursa amb una estrafolria comdia policaca ambientada al nord costaner de Frana a comenaments del segle XX, la coproducci francesa-alemanya, Ma Loute. Aquest film juga a la deconstrucci del format del thriller, sota el seds de la pardia, reprenent el cam transitat per l’imprevist xit de la seva aventura televisiva Petit Quinqin (2014), de la qual Ma Loute esdev la seva germana bessona.

La trama s ben simple i l’inspector Machin i el seu ajudant Malfoy es faren crrec de la investigaci sobre diferents desaparicions en aquesta zona de platges i aiguamolls. Per el misteri s’esvaeix ben aviat ja que els desapareguts, turistes urbans, sn cruspits per una famlia de pescadors de musclos de la zona, convertint-se els visitants en la seva gustosa font d’alimentaci.

Per en aquesta farsa detectivesca tot s mostrat des de la caricatura i l’esperpent privilegiant tant el gag visual i fsic com en els absurds dilegs. La parella impossible de policies sn tan rucs com incompetents, destacant la hilaritat sobretot de l’immens inspector Machin, reformulant ambds una derivada del tndem format pel gras Oliver Hardy i el esprimatxat Stan laurel.

I pel que fa a la famlia d’estiuejants burgesos que resideix a la zona, en una casa d’esttica del vell Egpte, els ridculs Van Peteghem provinents de Lille, els seus membres sn interpretats per actrius i actors com Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi o Fabrice Luchini que s’apunten a l’histrionisme. Junts protagonitzen una cerimnia de l’excs i la desmesura que desvetlla la rialla instantnia, tot i que a la llarga pot provocar l’avorriment per la repetici de gags, mentre es desinfla i s’evapora la seva grcia.

Cal dir que aquesta divertida pardia actua com a sublimaci cmica dels tics i maneres d’una famlia burgesa de provncies, el seu amanerament s dut fins a l’extrem, la seva altivesa elevada al patetisme, el seus hbits conduits al grotesc. Enfront d’ells trobem l’autenticitat i rudesa de la gent del lloc i, sobretot, l’hieratisme dels seus rostres i la seva nulla loquacitat. Una famlia que compte amb un patriarca, cap de la brigada de socorristes en el mar, i el seu lacnic i ferotge Ma Loute, (Brandon Lavieville), i que dna ttol al film.

Aquests dos mons antagnics s’interrelacionen tan sols a travs d’una histria d’amor, finalment frustrada, entre Ma Loute i l’andrgina neboda dels Peteghem, Billie (Ralph). I s que al final, tot i la broma, resta una antinmia irresoluble i de difcil harmonitzaci, la que enfronta la rusticitat del camp, un mn primitiu, assilvestrat, amb el mn burgs, illustrat i civilitzat. Una equaci irresolta en qu els badocs turistes sn devorats, literalment i metafricament, precisament pel pintoresquisme que adoren.

Fins i tot l’esttica del sublim, del miraculs, del transcendentalisme o l’existencialisme de Dumont s filtrat tamb per ell mateix en aquesta operaci autopardica amb fugues fantstiques i surrealistes. Tot i que, sorprenentment, en la collisi entre la comdia i el drama, entre lo seris i all banal, el francs mant intacte tant la bellesa dels rostres dels pescadors, fruit de la fascinaci que exerceix all lleig o deforme en Dumont. Igual que roman inalterable en el cineasta la seva sensibilitat per un paisatge i un entorn que segueix conformant amb identitat prpia la seva filmografia.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de Ma Loute

lectures: 572

Una crnica de Joan Millaret Valls / AMIC

18 de maig de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small