cinema catal� . caT
Notícies anteriors
MAREN ADA ESPERONA LA COMPETICI AMB UN SUPERB MELODRAMA PATERN FILIAL

La realitzadora alemanya Maren Ade, una de les poques cares noves de la Secci Oficial, responsable de Entre nosotros (2010), ha presentat l’esplndid film Toni Erdmann sobre un pare alemany, Winfried (Peter Simonisheck) , que va a Bucarest per trobar-se amb la seva filla, consultora petrolfera, Ines (Sandra Hller).

Un slid i regi melodrama que burxa en les difcils i frgils relacions dins de la famlia amb un pare sol que procura reconquerir o reprendre uns lligams amb la seva filla diluts per culpa, sobretot, d’una feina que l’absorbeix i la fa portar un ritme de vida estressant. Winfried, confrontat a la solitud, vol recuperar d’alguna manera una filla a la qual no reconeix, criada i educada en alguns valors ara perduts i arraconats, i que porta un simulacre de vida rodejada de falsos amics sorgits de la prpia feina.
Un intent de retrobament que propicia brillants escenes de comdia fruit, especialment, del sentit de l’humor del pare, provocatiu i custic, pervivncia tamb d’una tarann propi que hauria marcat una infncia de la filla plena de rialles i mgia.
Les aparicions sobtades i imprevistes del pare, que no cal confondre amb gratutes sortides de to, connecta amb les sorpreses i l’imprevist de la comdia, amb seqncies divertides i enginyoses. I jugant tamb al recurs cmic de la suplantaci de personatges, adquirint Winfried una nova identitat en l’ali mn de l’empresa, l’hbitat on es mou la seva filla, personatge de ficci que acaba donant ttol al film.
El pare procura trencar la barrera d’un distanciament natural, generacional. No s que s’hagin barallat, sin que el simple fet de crixer, prendre responsabilitats i portar una vida independent, els ha separat fins al sentiment d’estranyesa que experimenta la filla davant dels seu progenitor. La presncia insistent del pare en l’mbit laboral de la filla, tancat i hermtic, sembla un acte de sabotatge d’un intrs en el mn de negocis, transaccions i inversions que ha escollit Ines, per fer-li recordar a ella all de lo qual ha prescindit, ha abdicat o ha renunciat.

Sovint, la histria pren un caire de conte modern, amb un pare disfressat de monstre o d’sser deforme i grotesc que, entre altres moments destacats, propiciar un moment immens i commovedor, l’autntica abraada d’una filla envers el seu pare, disfressat, en un instant absolut i prodigis, que arriba desprs d’una cadena de comiats. Un melodrama adult i valent, que no juga a la concessi fcil i gratificant, per acabar mostrant sense embuts el psit del temps i la crrega de les nostres eleccions.
Un melodrama majscul amb interpretacions esplndides dels seus dos protagonistes principals que converteixen a aquest film de l’alemanya Maren Ada en una de les fermes candidates per aconseguir un lloc en el palmars.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de Toni Erdmann

lectures: 600

Una crnica de Joan Millaret Valls

19 de maig de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small