cinema catal� . caT
Notícies anteriors
JEFF NICHOLS PROCLAMA EL DRET A ESTIMAR PER DAMUNT DE TOT

El nord-americ Jeff Nichols repeteix a Cannes enguany amb Loving per traslladar-nos a lany 1958 per parlar del segregacionisme institut a lestat de Virginia. El conflicte arranca amb el cas del casament duna parella que sestima, Mildred Loving (Ruth Negga) i Richard Loving (Joel Edgerton), per en qu lhome s blanc i la noia s negre. Es desplacen a Washington per esquivar la legislaci del seu estat que prohibeix el matrimonis interracials. Per immediatament seran sancionats a pena de pres per un tribunal del comtat, pena que podran salvar a canvi de lexpulsi del seu estat i la prohibici de tornar-hi per un perode de 25 anys.

La parella intentar viure aquesta nova situaci com poden desplaats del seu hbitat rural habitual. Per el seu cas de matrimoni mixt, emblemtic daltres centenars de casos a lpoca, es convertir en un element clau per les lligues de defensa dels drets civils que assumiran la seva defensa per portar el seu cas a la cort suprema en contra de la jurisdicci dels estats racistes. Un combat jurdic que guanyarien lany 1967 i que serviria per esmenar la mateixa constituci nord-americana.

Inspirat en fets reals, aquest film procura per mantenir-se equidistant del film poltic i social de denncia dinjustcies i defensa de les causes justes i nobles, sempre necessries, no ens cansarem de dir-ho, a favor de la tolerncia i contra el racisme, com s el present cas. Aquest distanciament dels tpics i usos dun gnere tan estipulat com aquest, Jeff Nichols el porta a terme sobretot prescindint de proclames, pamflets i efectismes i foguerades conscienciadores, centrant-se en lmbit de la parella, nus principal de la trama, i la famlia per extensi.

Al capdavall, Loving, cognom dels protagonistes, esdev tamb metfora i smbol del film. I s que predomina la sensaci dun melodrama delicat i sensible sobre lamor en temps difcils, en poques de foscor, en qu lamor i lestimaci es posa a prova contnuament. El film s una reivindicaci de lamor per damunt de tot, una defensa del dret a estimar, dret no contemplat en la jurisprudncia, per que Nichols podrem dir que reclama.

El film del nord-americ camina vers el llindar de convertir-se en un melodrama carrincl i sensacionalista, llefiscs i ensucrat, per la realitzaci de Jeff Nichols s cuidada i exquisida, plena de finesa i tacte, i fa gala dun classicisme perdut. Igualment el film destaca especialment per les commovedores actuacions dels dos protagonistes principals, Ruth Negga i Joel Edgerton, que sobresurten per la seva excepcional contenci i mesura. Un film farcit de silencis eloqents, emotius gestos de complicitat, i mirades plenes de tendresa i amor.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de Loving

lectures: 744

Una crnica de Joan Millaret Valls/AMIC

19 de maig de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small