cinema catal� . caT
Notícies anteriors
JIM JARMUSCH ENAMORA AMB UNA HIPNTICA COMDIA TRISTA

Jim Jarmusch, palad del cinema independent nord- americ i membre dhonor del selecte club del Festival de Cannes, que va competir tan sols fa dos edicions amb Slo los amantes sobreviven, doncs enguany participa per partida doble en el certamen francs. El veurem fora de competici amb un film en format biopic sobre el grup de rock dels setanta Stooges Gimme Danger i ara lhem pogut gaudir amb entusiasme amb el seu film a competici Paterson. La seva trama gira al voltant dun conductor de bus de nom Paterson (Adam Driver), ttol del film i, a ms, ttol que respon tamb al nom de la ciutat, Paterson, New Jersey, que conviu feliment amb Laura (Golshifteh Farahani).

Paterson mena una vida rutinria, treballant tot el dia, aprofitant el temps lliure per escriure poesia en una ciutat de poetes com Allan Ginsberg o William Carlos Williams, o desprs prendres cada dia una cervesa en el bar de la cantonada. Sembla un personatge gris i tristoi per alhora resulta encisador i commovedor per la seva bonhomia, comprensi, romanticisme o atenci. I el somriure o la rialla que llueix quan segueix les converses dels passatgers del seu autobs, en el bar o a casa seva el fa senzillament un personatge adorable i meravells.

En aquest film de gent simple, al costat de Paterson, trobem la seva companya, sempre desbordant, entusiasta, carinyosa, illusa i ingnua, que es dedica a pintar les cortines de casa seva amb formes geomtriques en blanc i negre mentre desenvolupa la seva passi per la rebosteria decorada tamb amb el mateix motiu que els colors i les figures de les cortines somniant obrir el seu propi negoci.

La pellcula est explicada en forma de dietari que sinicia successivament durant vuit dies consecutius amb una preciosa escena del dol despertar dambds en el seu llit. Moments transaccionals, entre la viglia i el somni, absolutament radiants, quasi impossibles, irreals, com una sublimaci de lamor en parella. En sintonia daltre banda amb el bon carcter de Paterson, inassequible al desencs, incapa denfadar-se.

Per alguna cosa no acaba de funcionar i tot desprn una sensaci torbadora i inquietant malgrat aquesta ptina dalegria convivencial. La pulsi de Laura esdev obsessiva, malaltissa, com el caprici desdevenir cantant country amb una guitarra arlequinada. O com la figura del simptic gos de la parella investit progressivament dun carcter malvol, prfid, que gruny gels quan la dona besa a Paterson, que fa la guitza diriament a Paterson com desprs es comprova en un gag divertidssim i que fins i tot destrueix el seu tresor ntim, el seu quadern de poemes.

Aquesta atmosfera enrarida es nodreix delements quasi fantstics com laparici repetida de germans bessons de diferents edats, i que podria respondre a un dels somnis felios della sobre tenir fills bessons; o la reciprocitat fisonmica i potser alguna cosa ms que sestableix entre ella i la dona guepard del film fantstic i de terror en blanc i negre La isla de las almas perdidas que la parella van a veure al cinema.

Preval una sensaci de film misteris, de sentit completament elusiu, inabastable del tot, i alhora dotat dun carcter hipntic, fascinant, magntic, que subsumeix a lespectador en el desconcert absolut. Un espectador atret per les seves imatges extraordinriament grcils, flotants o etries per alhora plenament estranyat davant daquesta comdia trista, daquest melodrama divertit, daquest retrat de la quotidianitat travessat per un enigma inescrutable.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de Paterson

lectures: 750

Una crnica de Joan Millaret Valls / AMIC

19 de maig de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small