cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ALBERT SERRA ENS REGALA UN BELL RETAULE DE LA MORT

Entre altres firmes estellars convidades, encara que fora de competici, per amb rang de projecci especial, destaquem la presncia catalana a travs de la darrera aposta francesa d’Albert Serra La mort de Louis XIV. Serra, qui havia participat en anteriors ocasions en d’altre seccions amb els seus films Honor de cavalleria (2006) o El cant dels ocells (2008), ha presentat La mort de Louis XIV, encrrec nascut del Centre George Pompidou sobre l’agonia del monarca francs mort l’any 1715.

En aquesta ocasi, Serra es rodeja d’un equip tcnic mixt i compta amb l’inclassificable i llegendari actor francs Jean-Pierre Laud, secundat per altres actors professionals provinents del teatre bsicament, trencant d’alguna manera l’axioma del cineasta catal de treballar sempre amb actors no professionals. Aix, Jean-Pierre Laud entrega el seu cos al film de Serra per oblidar-nos del monarca francs, tot i al seva caracteritzaci, i fer emergir la figura d’un home vell qualsevol que pateix, remuga i agonitza fins a l’expiraci.

Serra ha fet, com no podia ser d’altre manera, una pellcula desdramatitzada, que defuig conscientment la construcci dramtica dels personatges i les situacions, sense pics d’acci, tan sols una successi d’ancdotes com a fugisser fil narratiu. El que pretn s oferir en brut i en tota la seva nuesa possible els darrers dies d’un home gran malalt que pateix i gemega mentre el cos s’apaga.

La desdramatitzada crnica de la defunci anunciada del rei cont moments propicis a la ironia o a la rialla, cromosoma distintiu de Serra, en sintonia amb la deconstrucci del drama o la tragdia. Destaca un moment incorporat amb la irrupci d’un metge marsells, un xarlat o farsant, personatge relatat en les crniques de la cort de l’poca, provet d’un elixir amb extractes d’animals i plantes, que empra un francs acatalanat mentre invoca a Arnau de Vilanova.

Tot i inspirar-se en crniques de l’poca detallades i exhaustives de Saint-Simon i el Marqus de Dangeau, Serra no pretn ni forar el biopic ni fer una pellcula histrica a l’s. Ms aviat reflecteix l’evoluci clnica del pacient, la cronologia d’una malaltia que el postrar en el catre reial fins el seu darrer al. Envoltat dels criats, ajudants de cmera i consellers, per sobretot de l’equip mdic habitual, que es veur incapa de guarir el rei, el qual acaba morint suposadament per complicacions diabtiques i la gangrena de les cames.

Serra basteix una situaci nica i prolongada, aconseguint encomanar la monotonia, la rutina, el lent i feixuc discrrer del temps en el darrer mes de vida del monarca en el seu llit de mort. La reclusi en la cambra s absolut, llevat d’una escena inaugural a l’aire lliure senzillament exquisida, sobrenatural per la seva irrealitat, prembul de l’enclaustrament letal. Una situaci tancada, claustrofbica, d’atmosfera saturada, asfixiant, enganxifosa, grcies sobretot a la presncia matrica de cortinatges, entapissats, vestuari, cobrellits i perruques.

La immobilitat del sobir, de quietud marmria, s’estn al conjunt, creant autntics quadres i, sobretot, natures mortes, transcendint els anomenats tableaux vivants, quadres escnics en moviment. La mateixa rigidesa es propaga als personatges, convertits en escultures, maniquins, figurants d’un atapet mobiliari en el retaule de la mort de Louis XIV. En aquest decorat nic, el fora de camp desapareix, llevat d’algun escs moment com el so d’una banda de msics que prov de l’exterior i que complau al rei, o puntuals visites per assumptes reials.

Aquesta pellcula de cambra d’Albert Serra resulta senzillament enlluernadora, dotada d’una bellesa plstica incontestable, defugint premeditadament un enfocament preciosista, artificis o estetitzant, trucs costosos dels venedors de fum.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 618

Una crnica de Joan Millaret Valls / AMIC

22 de maig de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small