cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ALBERT SERRA ENS REGALA UN BELL RETAULE DE LA MORT

Entre altres firmes estellars convidades, encara que fora de competici, per amb rang de projecci especial, destaquem la presncia catalana a travs de la darrera aposta francesa dAlbert Serra La mort de Louis XIV. Serra, qui havia participat en anteriors ocasions en daltre seccions amb els seus films Honor de cavalleria (2006) o El cant dels ocells (2008), ha presentat La mort de Louis XIV, encrrec nascut del Centre George Pompidou sobre lagonia del monarca francs mort lany 1715.

En aquesta ocasi, Serra es rodeja dun equip tcnic mixt i compta amb linclassificable i llegendari actor francs Jean-Pierre Laud, secundat per altres actors professionals provinents del teatre bsicament, trencant dalguna manera laxioma del cineasta catal de treballar sempre amb actors no professionals. Aix, Jean-Pierre Laud entrega el seu cos al film de Serra per oblidar-nos del monarca francs, tot i al seva caracteritzaci, i fer emergir la figura dun home vell qualsevol que pateix, remuga i agonitza fins a lexpiraci.

Serra ha fet, com no podia ser daltre manera, una pellcula desdramatitzada, que defuig conscientment la construcci dramtica dels personatges i les situacions, sense pics dacci, tan sols una successi dancdotes com a fugisser fil narratiu. El que pretn s oferir en brut i en tota la seva nuesa possible els darrers dies dun home gran malalt que pateix i gemega mentre el cos sapaga.

La desdramatitzada crnica de la defunci anunciada del rei cont moments propicis a la ironia o a la rialla, cromosoma distintiu de Serra, en sintonia amb la deconstrucci del drama o la tragdia. Destaca un moment incorporat amb la irrupci dun metge marsells, un xarlat o farsant, personatge relatat en les crniques de la cort de lpoca, provet dun elixir amb extractes danimals i plantes, que empra un francs acatalanat mentre invoca a Arnau de Vilanova.

Tot i inspirar-se en crniques de lpoca detallades i exhaustives de Saint-Simon i el Marqus de Dangeau, Serra no pretn ni forar el biopic ni fer una pellcula histrica a ls. Ms aviat reflecteix levoluci clnica del pacient, la cronologia duna malaltia que el postrar en el catre reial fins el seu darrer al. Envoltat dels criats, ajudants de cmera i consellers, per sobretot de lequip mdic habitual, que es veur incapa de guarir el rei, el qual acaba morint suposadament per complicacions diabtiques i la gangrena de les cames.

Serra basteix una situaci nica i prolongada, aconseguint encomanar la monotonia, la rutina, el lent i feixuc discrrer del temps en el darrer mes de vida del monarca en el seu llit de mort. La reclusi en la cambra s absolut, llevat duna escena inaugural a laire lliure senzillament exquisida, sobrenatural per la seva irrealitat, prembul de lenclaustrament letal. Una situaci tancada, claustrofbica, datmosfera saturada, asfixiant, enganxifosa, grcies sobretot a la presncia matrica de cortinatges, entapissats, vestuari, cobrellits i perruques.

La immobilitat del sobir, de quietud marmria, sestn al conjunt, creant autntics quadres i, sobretot, natures mortes, transcendint els anomenats tableaux vivants, quadres escnics en moviment. La mateixa rigidesa es propaga als personatges, convertits en escultures, maniquins, figurants dun atapet mobiliari en el retaule de la mort de Louis XIV. En aquest decorat nic, el fora de camp desapareix, llevat dalgun escs moment com el so duna banda de msics que prov de lexterior i que complau al rei, o puntuals visites per assumptes reials.

Aquesta pellcula de cambra dAlbert Serra resulta senzillament enlluernadora, dotada duna bellesa plstica incontestable, defugint premeditadament un enfocament preciosista, artificis o estetitzant, trucs costosos dels venedors de fum.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 821

Una crnica de Joan Millaret Valls / AMIC

22 de maig de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small