cinema catal� . caT
Notícies anteriors
KEN LOACH ASSOLEIX LA FITA DE GUANYAR PER SEGONA VEGADA LA PALMA DOR

El cineasta britnic Ken Loach conquereix una nova Palma dOr per Yo, Daniel Blake, desprs de guanyar-la per primer cop grcies a El viento que agita la cebada (2006), i entra daquesta manera en el cercle virtus dels directors que han aconseguit dues Palmes dOr, repetint la gesta dels germans belgues Dardenne. Ms que els mrits artstics duna pellcula funcional i senzilla, el Jurat Internacional presidit pel realitzador australi George Miller potser ha volgut reconixer dalguna manera les bones intencions del britnic en la seva ensima i oportuna denncia dels mals de la nostra societat actual en qu lestat del benestar sescola pel desaigua.

Aquest crit dalerta lha aixecat el cineasta britnic servint-se de nou de la inspiraci del seu guionista habitual Paul Laverty que ha creat la commovedora odissea dun home malalt en la seixantena forat a plegar de fuster, Daniel Blake (Dave Johns), que restar atrapat en la maquinria incompetent i ineficient de ladministraci per intentar sollicitar la revisi del seu cas desprs que li sigui denegada la prestaci corresponent. Yo, Daniel Blake t prevista la seva estrena a casa nostra el mes de novembre tal com ha anunciat la seva distribudora Caramel Films.

Xavier Dolan culmina la seva meterica trajectria amb el Gran Premi del Jurat

El Gran Premi del Jurat ha estat pel jove Xavier Dolan i el seu tens i commovedor melodrama familiar Juste la fin du monde, adaptaci duna pea de lautor teatral de Jean-Luc Lagarce. Un guard que contribueix a culminar la trajectria meterica del cineasta quebequs lligada a la prpia histria del festival francs des de la seva primera presncia amb 21 anys amb Los amores imaginarios (2010), que aniria seguida de Lawrence Anyways (2012) i Mommy (2014), guanyadora del Premi del Jurat. La histria de Juste la fin du monde explica larribada dun jove escriptor a casa seva desprs de dotze anys dabsncia per anunciar la seva mort. Ser un impossible rencontre familiar en una atmosfera farcida de retrets, discussions i bronques, especialment a causa del carcter violent i agressiu del seu germ, Antoine (Vincent Cassel), ple de ressentiment, que porta al seu protagonista, Louis (Gaspard Ulliel) a renunciar finalment a la seva decisi de revelar el secret que el turmenta.

Doblet per Forushande/The salesman de lirani Asghar Farhardi

Una de les pellcules ms afavorides en la repartidora ha estat Forushande/The salesman de lirani Asghar Farhardi, exhibida a les acaballes del certamen francs. Desprs de competir lany 2013 amb el film El pasado, el cineasta irani ha rodat una histria de collita prpia sobre el trasbals duna parella dactors de teatre que assagen La mort dun viatjant dArthur Miller forats a mudar-se dun immoble que amenaa en esfondrar-se i que quan sinstallen en un pis dun company de la companyia la dona, Rana (Taraneh Alidoosti), patir una agressi. La determinaci obsessiva i malaltissa del marit, Emad (Shahab Hosseini), per trobar lagressor i castigar-lo avergonyint-lo davant de la seva prpia famlia, posant en conflicte irresoluble termes com la reparaci o el perd, ha fet que el Jurat considers al seu intrpret mereixedor del Premi a la millor interpretaci masculina del festival.

Premi a la Millor Direcci compartida

El Jurat ha atorgat un Premi a la Millor Direcci ex-aequo pel romans Cristian Mungiu pel seu film Bacalaureat/Graduation i el francs Olivier Assayas per Personal Shopper. En el primer cas cal assenyalar que es tracta dun guard merescut ja que es tractava dun ttol emblemtic sobre la corrupci i degradaci moral duna persona que no podia quedar fora del palmars. Aix el cineasta romans, guanyador de la Palma dOr per Cuatro meses, tres semanas, dos das lany 2007 i Premi al Millor Gui per Ms all de las colinas lany 2012, ha dibuixat el perfil dun home en la cinquantena, Romeo (Adrian Titieni), disposat a impedir a qualsevol preu que sestronqui el futur prometedor per la seva filla adolescent en una universitat anglesa delit desprs que aquesta fos agredida justament el dia clau de lexamen decisiu per treure la nota necessria.

Daltra banda considerem excessivament geners el guard al cineasta francs Assayas per la seva incursi en el cinema fantstic servint-se de la fase de dol que travessa la seva protagonista, Maureen (Kristen Stewart), encarregada de les compres de roba, complements i joies per una celebritat parisenca. Maureen, trasbalsada per la mort del seu germ bess, detecta la seva presncia en forma desperit tant a la casa on vivia com en altres emplaaments, com si el desaparegut es volgus posar en contacte amb ella, en una difcil convivncia entre el mn sobrenatural i el mn real.

Andrea Arnold obt el Premi del Jurat en el seu viatge als Estats Units

Daltra banda, el Premi del Jurat ha estat per la realitzadora britnica Andrea Arnold amb el seu extrem i enrgic film rodat per primera vegada als Estats Units American Honey. Desprs dels seus films focalitzats en personatges de la poblaci marginal en famlies disfuncionals en els suburbis britnics com Red Road (2006) i Fish Tank (2009), la cineasta britnica dirigeix un film coral sobre un grup de joves desarrelats i sense illusions, entregats a la gresca continua, i que es dediquen a sobreviure fent vida en motels de carretera venent subscripcions a revistes porta a porta per diferents ciutats del pas. La realitzadora fa gala dun estil visual lliure i visceral, com la prpia vida salvatge i catica dels seus protagonistes, que es mou magistralment entre el documental i la ficci.

La naturalitat de Jaclyn Jose aconsegueix el Premi a la millor interpretaci femenina

I el Premi a la millor interpretaci femenina ha estat per Jaclyn Jose en el film MaRosa de Brillante Mendoza. Aquest film ens recorda massa els films anteriors del cineasta filip, creant la molesta sensaci de veure sempre la mateixa pellcula repetida, i atorgant el protagonisme a la mateixa actriu que, aix s, aporta unes dosis increbles de naturalitat en el registre habitual de herona sacrificada. Aqu interpreta el paper de mestressa de casa, desbordada i arrossegada per les circumstncies, i que dna ttol al film, desprs de ser detinguda amb el seu marit per trfic de drogues en una comissaria de policia plena dagents corruptes. Sense cap mena de dubte, un dels guardons ms discutits si tenim en compte que hi havia almenys tres candidatures extraordinries ms amb clares aspiracions de premi: Sonia Braga per Aquarius, Isabelle Huppert per Elle o Sandra Hller per Toni Erdmann.

Desconcert final

Per concloure, cal manifestar que els guardons atorgats resulten plenament desconcertants per una edici daltssim nivell en qu han quedat despenjades del palmars ttols majsculs que havien consensuat el favor de la premsa especialitzada, sobretot pel que fa a Toni Erdmann de lalemanya Maren Ada, reparada dalguna manera amb el Premi Fipresci de la crtica internacional. Esmentar entre aquests esplndids ttols oblidats del palmars Paterson del nord-americ Jim Jarmusch, Sieranevada del romans Cristiu Puiu, Aquarius del brasiler Kleber Mendona Filho o Elle del neerlands Paul Verhoeven.

Com sempre, els designis dels grans jurats resulten inescrutables, de la mateixa manera que la polmica sempre resta servida en qualsevol presa de decisi. Per en una edici tan competitiva i rica com la present, no podem deixar de constatar que el dictamen del gran jurat no ha obrat equitativament alhora dimpartir justcia entre els mrits demostrats pels contendents. I, per acabar, celebrar la victria de la Palma dOr al Millor Curtmetratge de la Secci Oficial pel barcelon Juanjo Gimnez amb Timecode.

Notcies - Cinema Catal . NET
Ken Loach

lectures: 893

Una crnica de Joan Millaret Valls / AMIC

1 de juny de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small