cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LES CLAVEGUERES DE LESTAT TROBEN EL SEU CURS EN EL FESTIVAL DE CINEMA DE SANT SEBASTI

El 64 Festival Internacional de Cinema de Sant Sebasti inaugurava en el seu primer cap de setmana amb tot el glamur que desprenen les grans ocasions grcies, sobretot, a la desfilada estellar de lactor Ethan Hawke el dissabte dia 17 per rebre el primer Premi Donostia 2016. Hawke arribava al festival tamb com a protagonista duna nova versi de Los siete magnficos (Antoine Fuqua) exhibida en una projecci especial.

El fams actor nord-americ ha passat el relleu al popular actor britnic Hugh Grant aquest diumenge dia 18 per procurar que la quota de glamur no decaigui en cap moment aquests primers dies. Grant illumina de nou el passeig de les estrelles de Donostia grcies a la presncia de la comdia de Stephen Frears Florence Foster Jenkins en la secci Perles, i on lactor secunda a una grandiosa Meryl Streep fent de pattica i commovedora diva, una perfecte caricatura de Madame Castafiore.

La comitiva de celebritats, que assolir el seu zenit amb lentrega de laltre Premi Donostia a lactriu Sigourney Weaver, sha desenvolupat en aquesta vibrant arrancada cinematogrfica sota una pluja persistent i emprenyadora que no ha aconseguit, per, deslluir la brillantor i refulgncia de la cita donostiarra. I mentre laigua corria i sescolava pels carrers de la ciutat basca, les brutes clavegueres de lEstat irrompien en les pantalles dels cinemes del certamen amb El hombre de las mil caras dAlberto Rodrguez. Laflorament de la corrupci, el desgavell i els excessos que van acompanyar a la guerra bruta del govern del PSOE contra el terrorisme dETA que reflecteix aquest film - encara que sense gosar associar als seus protagonistes, crrecs electes o nomenats com Roldn, el ministres Asuncin o Belloch al partit PSOE -, ha coincidit casualment enmig de la campanya electoral basca que t lloc en parallel al festival de cinema.

Alberto Rodrguez torna a Sant Sebasti desprs de triomfar-hi amb La isla mnima, i ho fa de nou enfundat en el gnere del thriller. Tot i que en aquesta ocasi prescindeix de la ficci per bastir un slid film dintriga i suspens en clau poltica i histrica a partir de fets reals. El cineasta andals sinspira sobretot en el llibre de Manuel Cerdn Paesa, el espa de las mil caras llibre presentat tamb en el marc del festival basc -, ambientat als anys 90 al voltant de la figura de lagent secret i diplomtic Francisco Paesa - interpretat majestuosament per lactor catal Eduard Fernndez-, involucrat tant en la fuga com en la posterior entrega del corrupte i buscat cap de la Gurdia Civil, Luis Roldn (Carlos Santos).

La veu narradora del relat recau en el pilot daviaci Jess Gamoes (Jos Coronado), que recomposa els fils de lespessa i laberntica teranyina dels fets ordits per Paesa, autntic demirg de la funci. Gamoes havia estat soci i collaborador estret dels tripijocs i rebrecs de Paesa, per alhora tamb vctima de la brillant pantomima ideada pel diplomtic.

Un thriller ben engreixat que funciona com una maquinria perfecte a imatge i semblana dels poderosos thrillers poltics nord-americans sota la frmula de la reconstrucci histrica. El film de Rodrguez s una combinaci millimtrica de diversos escenaris, personatges, dates i imatges darxiu que van commocionar al pas i que imprimeixen un ritme endimoniat al film, el qual avana a velocitat de creuer sota un format proper a la seca i freda crnica periodstica. En la seva segona meitat, el director procura introduir el factor hum enmig de la successi mecnica i apamada descenes. Els personatges semblen imbuir-se duna certa humanitat, emergeix un intent demotivitat, posant damunt lenrevessat tauler de joc una discreta melangia o, directament, la depressi i bogeria creixent del prfug Roldn.

Per per damunt de tot preval el retrat dun maquiavllic Paesa, podrem dir que un perfecte exemplar del gnere de la picaresca espanyola, disposat a enriquir-se al preu que sigui, enredant a propis i estranys. Un personatge murri i viu que utilitza la guerra bruta, la poltica i les finances pel seu propi benefici, buscant el lucre personal per damunt del servei al seu pas. Un espcimen que prefigura la nova variant de corrupci i lladronici dels nostres temps amb una proliferaci de societat pantalles i paradisos fiscals per on semblanquina el diner negre. Un retaule digne dun sainet poltic, dun esperpent nacional que, tot i la seva petjada seriosa, hauria fet disfrutar dall ms a Berlanga.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula "El hombre de las mil caras"

lectures: 751

Una crnica de Joan Millaret Valls / AMIC

20 de setembre de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

[...] encara que sense gosar associar als seus protagonistes, crrecs electes o nomenats com Roldn, el ministres Asuncin o Belloch al partit PSO... Llstima!
Igor22-09-2016

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small