cinema catal� . caT
Notícies anteriors
TARDE PARA LA IRA

Les incursions dels actors darrera la cmera sempre es miren amb lupa, i tot i que no tots els casos sn tan reeixits com els de Clint Eastwood, George Clooney, Kevin Costner o Ben Affleck, si que s cert que en lnies generals lexperincia sol ser bastant positiva. En el cas del cinema espanyol, tampoc manquen els exemples. I als Antonio Banderas, Paco Len, Carlos Iglesias o Leticia Dolera, cal afegir ara el cas de Ral Arvalo, que amb "Tarde para la Ira", sestrena en la direcci amb resultats ms que acceptables.

Amb un ampli currculum en la interpretaci, que inclou ttols com La Isla Mnima, AzulOscuroCasiNegro o Primos, aquest jove actor ens presenta un thriller sorprenent, que desprn personalitat i talent artstic. A travs dun gui original dell mateix i el seu amic David Pulido, psicleg de professi i que tamb sestrena en el mn del cinema, ens endinsa en una histria criminal, que comena amb un atracament frustrat a una joieria, que amb el pas dels anys tindr mltiples conseqncies per tots els seus implicats i afectats. Amb un ritme pausat, per sense distraccions ni dilacions, com el del mateix protagonista, aconsegueix comprimir en un hora i mitja escassa, en la que no hi manca ni hi sobra cap fotograma, una trama complexa, per que sexplica de manera simple i sense floritures innecessries. I que sap mantenir linters i la tensi, disseminant la informaci poc a poc, amb tres girs de gui inesperats i ubicats en el moment just, que agafen desprevingut lespectador i canvien la perspectiva dels personatges, per que sn introduts sense cap mena de subratllat innecessari i que acaben arrodonint una histria molt ben treballada.

Per explicar aquesta odissea de perdedors, seca i fatalista, Arvalo sha envoltat dactors cmplices, comenant pel seu inseparable Antonio de la Torre, que compon un personatge impassible i calculador, per implacable. Tot i que seria injust no destacar tot un repartiment que traspua realisme pels quatre costats i que es percep plenament implicat en el projecte. Aquesta seguretat tamb laconsegueix grcies a un rodatge fet en uns ambients que li sn propers: lextraradi de Madrid i els paisatges de la plana de Segovia i els seus poblets, hotels de carretera i masies. Sobre aquest escenari compon una histria absolutament costumista, recorreguda per una trama negra amb tots els seus ingredients, que no deixa marge per a la redempci duns personatges vctimes del seu dest i de les circumstncies que els rodegen. I per arrodonir aquest ambient sajuda de la utilitzaci del sper 16mm com a tipus de pellcula, al qual finalment va accedir la productora, tot i que al no existir laboratori de revelat a Espanya, el material havia de viatjar cada dia a Romania. Per vistos els resultats, no hi ha dubte que els indrets per on transiten els protagonistes, no tindrien un regust tan autntic en altres textures ms digitals i ntides, com si que passa amb el gra del celluloide.

Desprs de la bona acollida al Festival de Vencia primer i a la seva estrena en sales comercials desprs, no hi ha dubte que ens trobem davant un realitzador dun gran potencial, que ha sabut assimilar les virtuts dels directors amb qui ha treballat, com Alberto Rodrguez, Daniel Snchez Arvalo o Daniel Calparsoro, i que de seguir per aquest cam, pot regalar-nos en un futur, una slida carrera darrera la cmera. De moment sha estrenat amb aquesta brillant reflexi en imatges, sobre el poder i els efectes del sentiment de venjana en lsser hum, que no t res a envejar a la gran majoria de thrillers que sestrenen i que no decebr als espectadors que decideixin arriscar-se amb aquesta petita pea de joieria suburbial.

Notcies - Cinema Catal . NET
El cartell de la pellcula

lectures: 738

Una crtica de Marc Serra

27 de setembre de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small