cinema catal� . caT
Notícies anteriors
REVENIMENT DE LES CLAVEGUERES DE LESTAT

Alberto Rodrguez, que tornava al Festival de Sant Sebasti desprs de triomfar-hi amb el thriller imbut del trbol esperit de la transici espanyola La isla mnima, sha enfundat de nou el vestit del thriller a El hombre de las mil caras per repetir xit al certamen donostiarra i aconseguir una merescudssima Concha de Plata a la millor interpretaci masculina pel seu protagonista principal, el catal Eduard Fernndez.

En la present ocasi, El hombre de las mil caras sendinsa en les clavegueres de lEstat mitjanant laflorament de la corrupci, el desgavell i els excessos en mig de la guerra bruta del govern en mans del PSOE contra el salvatge terrorisme dETA als anys 90, tot i que Alberto Rodrguez no gosi associar els seus protagonistes histrics, crrecs electes o nomenats, com Roldn, el ministres Asuncin o el seu successor Belloch, a lesmentat partit poltic, i ho condueixi a un territori ms genric i vague.

El cineasta andals prescindeix ara de lingredient de la ficci del seu anterior treball per bastir un slid i atractiu film dintriga i suspens en clau poltica i histrica a partir dels fets reals que van envoltar lesquiu, enigmtic, magntic i maquiavllic personatge de Francisco Paesa (Eduard Fernndez). El punt de partida bsic prov del llibre de Manuel Cerdn, Paesa, el espa de las mil caras, on sesbossen totes les cares de lagent secret i diplomtic Francisco Paesa, involucrat tant en la fuga com en la posterior entrega del corrupte cap de la Gurdia Civil, Luis Roldn (Carlos Santos).

La veu narradora del relat recau en el pilot daviaci Jess Gamoes (Jos Coronado), qui recomposa els fils de lespessa i laberntica teranyina dels fets ordits per Paesa, autntic demirg de la funci. Gamoes havia estat soci i collaborador estret dels tripijocs i enganys de Paesa, per alhora tamb vctima de la brillant pantomima ideada pel estafador diplomtic.

Un thriller ben engreixat que funciona com una maquinria perfecte a imatge i semblana dels poderosos thrillers poltics nord-americans rodats sota la frmula del verisme que acompanya els films de reconstrucci histrica. El film de Rodrguez s una combinaci millimtrica i trepidant de diversos escenaris, personatges, dates i imatges darxiu que van commocionar al pas.

El film avana a velocitat de creuer mercs als atributs de la meticulosa i freda crnica periodstica. Tot i que en la seva segona meitat, el director procura introduir el factor hum enmig de la trama i aleshores els personatges semblen adquirir una certa humanitat. Aix emergeix un intent demotivitat que frena una mica la seva embranzida, posant damunt lenrevessat tauler de joc una discreta melangia o, directament, fent-se ress de la depressi i bogeria creixent del prfug Roldn.

Per per damunt de tot preval el retrat dun personatge com Paesa, una mena de perfecte exemplar extret del gnere de la picaresca espanyola, un sser sense manies disposat a enriquir-se al preu que sigui, enredant a propis i estranys. Un personatge murri i viu que utilitza els fons de la guerra bruta, la mateixa poltica i les finances i inversions pel seu propi benefici, buscant el lucre personal per damunt del servei patritic al seu pas.

Un rar espcimen que acaba prefigurant la nova variant de la corrupci, lespoli i el lladronici de les elits i els milionaris dels nostres temps que es serveixen duna de societat pantalles i paradisos fiscals per on fan circular el diner negre evadit mentre es va emblanquinant. El film El hombre de las mil caras s al final un retaule digne del pitjor sainet poltic, una pgina fosca de lesperpent nacional que, tot i la seva petjada verdica i seriosa, hauria fet disfrutar dall ms al mestre del sarcasme Berlanga.

Notcies - Cinema Catal . NET
Eduard Fernndez en una escena de la pellcula El hombre de las mil caras

lectures: 734

Una crtica de Joan Millaret Valls / AMIC

27 de setembre de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small