cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL FILL PERDUT

El binomi format pels guionistes i cineastes Isa Campo i Isaki Lacuesta sn els responsables duna de les propostes cinematogrfiques ms esperades del cinema catal, La propera pell. Es tracta dun tens i eixut melodrama sobre infncies esgarriades i conflictius retrobaments familiars amb un protagonista central, Leo (lex Monner), un adolescent tutelat en un centre francs de joves desarrelats sense famlia, que retorna a casa seva al Pirineu desprs danys desaparegut.

Leo, de nom vertader Gabriel, s acollit clidament per la seva mare, Anna (Emma Surez), que desplega una fora maternal plena dillusi i emoci per la reaparici del fill perdut desprs de tants anys. Per laclimataci a la nova situaci resulta difcil, tant de part del nouvingut, que ha vingut acompanyat del seu tutor francs per facilitar-ne el procs dadaptaci al nou medi, com de part dels que el reben. I s que Anna ha estat ajudada i acompanyada durant aquests difcils anys per lEnric (Sergi Lpez), loncle del jove reaparegut, qui soposa obertament al retornat.

El film incorpora el motiu del fill desaparegut que retorna al seu lloc dorigen quan tothom ha refet la seva vida durant la seva absncia. Els motiu del retorn en aquest cas sassocia a la figura incerta i dubtosa del retornat. I s que Leo/Gabriel incorpora un personatge enigmtic didentitat indefinida, que lapropa a la figura del impostor, del farsant. El mateix noi refora aquesta impressi amb records esbiaixats, fent gala duna memria selectiva, o reinventant passatges del passat. A part de que apareix com un jove trastornat, compungit per traumes i sofriments inconfessables dinfantesa.

Larribada de labsent sembla obrir la capsa dels trons i far emergir fets del passat ocults que poden malmetre la forada convivncia actual entre tots. Les ferides del passat es reobren i latmosfera simbueix de neguit i denrariment, festejant amb els recursos del thriller tamb. I s que resulta que en el subsl batega encara la mort del pare del noi en estranyes circumstncies en el precs moment en qu el nen Gabriel fugia de casa seva.

Un melodrama que podria ser explosiu per que s tractat amb sordina, fet des del tacte i una certa distncia, sense carregar les tintes. Una tensi ambiental que es transmet tamb grcies a la fora de la presncia del paisatge, lentorn natural pirinenc, nevat i glid. Latmosfera denrariment general saccentua en aquest rac perdut entre muntanyes, en una serralada que s molt ms que el fons decoratiu de la histria, adquirint en canvi rang protagonista grcies al carcter inhspit, esquerp o primitiu que encomana.

Un paisatge que conforma al capdavall a la contrafigura de loncle del noi, daspecte rude, amenaador, reputat caador i involucrat dalguna amb la mort del pare del noi. Sergi Lpez encarna perfectament aquest personatge mut, de poques paraules, una presncia incmode que collabora a reforar lambigitat que lenvolta.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 804

Una crtica de Joan Millaret Valls / AMIC

20 d'octubre de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small