cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL CRIT

El britnic Ken Loach torna als cinemes per fer-se escoltar posicionant-se en contra de les injustcies dun sistema en crisis a Yo, Daniel Blake, novament de la m del seu inseparable guionista Paul Laverty. Una estrena que arriba tamb amb la rbrica duna insigne Palma dOr a la millor pellcula al Festival de Cannes 2016.

Yo, Daniel Blake s un nou film de denncia social del britnic a travs del commovedor retrat hum dun fuster en la seixantena, Daniel Blake (Dave Johns), que per culpa dels seus problemes de cor es veu forat a deixar la feina, per quan vol sollicitar una prestaci aleshores lestat li denega per escs marge.

Aqu comena un perible laberntic de sollicituds i peticions de revisions de cas que topa amb el mur duna maquinria estatal inoperant i ineficient que el porta al lmit de labsurditat quan es veu forat a apuntar-se a les llistes de demandants de feina, tot i que no pot treballar.

En una daquestes visites al castell kafki duna administraci parasitria coneixer una desplaada del sistema com ell, una mare jove soltera, Katie (Hayley Squires), amb dos criatures, que sha vist obligada a acceptar un allotjament prop de cinc-cents quilmetres de casa seva per no anar a un centre dacollida. Daniel li oferir desinteressadament la seva ajuda i plegats intentaran sobreviure en la selva dun estat del benestar en fallida.

Cal posar de manifest la poca traa, de la qual fa gala sovint el britnic Loach, en els seus films de caire social en qu la trama est absolutament supeditada al discurs. De nou, Loach s responsable duna realitzaci funcional i plana, impersonal dirien alguns. I en diverses ocasions es mostra fins i tot poc polit, amb alguns moments maldestres, quasi intolerables, on el realitzador perd la compostura per forar descaradament la llagrimeta i tocar la fibra sensible dun lespectador compungit pel drama que contempla.

Per un cop shan posat de relleu les mancances i febleses del cineasta Loach tamb cal lloar les seves virtuts, especialment la seva tossuda constncia, rubricada un film rere un altre, apostant per un cinema de conscienciaci i que mogui a la reflexi. I s que lespectador tamb reclama la necessitat de que alg parli clar sobre els mals del nostre temps i, si conv, que aixequi la veu i cridi i doni un cop sobre la taula.

Loach fa possible que la denncia de la pobresa i la misria creixent en la nostra societat, la incompetncia de lestat o la seva deixadesa premeditada en lassistncia als desfavorits, o la defensa de la dignitat ultratjada de les persones vulnerables i bandejades al marge de la societat, tamb trobi el seu espai en la fira de les vanitats que acostuma a ser la cartellera.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 746

Una crtica de Joan Millaret Valls / AMIC

27 d'octubre de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small