cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CONTACTE
v
El canadenc Denis Villeneuve firma amb La llegada una estranya, elusiva i, al capdavall, reflexiva i emotiva pellcula de cincia-ficci, tot adaptant el relat de Ted Chiang, La historia de tu vida. El film sobre amb un prleg de to transcendental, a lestil de Terence Malick, que sembla installar el film en el regnat del gnere del melodrama amb una mare jove, Louise (Amy Adams), que pateix un fet traumtic. Per aleshores limprevist irromp en pantalla i ens endinsem en el terreny del cinema fantstic de la m della, eminent lingista, que veu com la seva vida es remoguda de nou per un fet innominat, una invasi extraterrestre planetria.

Laterratge de les naus visitants ocorre fora de pantalla, mentre sestn el neguit i langoixa mundial, ja que el cineasta no permet mostrar-ho explcitament en imatges. No ser fins que aquesta experta en llenges sigui contractada pel govern americ, juntament amb un altre professor matemtic, Ian Donnelly (Jeremy Renner), per establir contacte amb aquests visitants de motius inconfessats, quan lespectador veur per primer cop, a travs dels ulls de Louise, la immensa nau aliengena ovalada dreta damunt un prat.

Un film centrat en el llenguatge, en els problemes de comunicaci entre mons i civilitzacions diferents. I on lintriga reposa sobre el repte del desxiframent del llenguatge extraterrestre per desprs esbrinar les intencions, amistoses o destructores, que tenen respecte al planeta terra i als seus habitants. Les criatures aliengenes empren la expressi dels heptpodes, un tipus de llenguatge visual que res t a veure amb els diferents parlars de la terra, i que sexpressa en forma de cercles diferenciats que contenen diverses cadenes de significaci.

Predomina un missatge pacificador i humanista, a favor duna entesa global, de defensa de la solidaritat humana ms enll de fronteres. I en aquesta crulla, Louise serigeix en la interlocutora duna humanitat en perill davant dels estranys acabats darribar. Per acabar finalment esdevenint un model dherona involuntria, aclaparada per la seva responsabilitat, desbordada pels esdeveniments, que acaba carregant damunt les seves frgils espatlles tot el pes del planeta terra.

Desprs descobrim que el film est estructurat en forma de palndrom, en qu linici coincideix amb el final, un film capicua que imposa una atmosfera de desorientaci temporal, entre present i/o futur. Paradoxes temporals gens gratutes que serveixen per embrancar lepisodi central del contacte aliengena amb el propi dest de la visionria salvadora del mn.

Cal ressaltar la ben atractiva idea de posada en escena de Villeneuve que privilegia all no evident, af a una concepci del fantstic que reposa absolutament en labsncia despectacularitat. Una configuraci visual tremendament sensitiva i suggeridora marcada sovint per una planificaci de formes geomtriques, ms propera a labstracci que a la figuraci.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 1618

Una crtica de Joan Millaret Valls / AMIC

21 de novembre de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small