cinema catal� . caT
Notícies anteriors
BELL RETAULE DE LA MORT

La mort de Louis XIV dAlbert Serra, encrrec nascut del Centre George Pompidou sobre lagonia del monarca francs mort lany 1715, representa un canvi de rumb esttic important en la trajectria de Serra. Ara mostra una tendncia a capbussar-se en rodatges enterament desenvolupats en estudi i enmig de decorats que sembla arraconar els rodatges purament en exteriors de Honor de cavalleria (2006), El cant dels ocells (2008) i, en bona part, de Histria de la meva mort (2013).

En la present ocasi, Serra tamb compta amb el llegendari actor francs Jean-Pierre Laud, secundat per altres actors professionals provinents del teatre, bsicament, trencant dalguna manera laxioma del cineasta catal de treballar sempre amb actors no professionals. Aix, Jean-Pierre Laud en el seu paper de caracteritzaci de Louis XIV, entrega el seu cos al film de Serra per fer-nos oblidar laura del monarca francs, el rei absolut, i fer emergir la figura dun home vell qualsevol que gemega, remuga i agonitza fins a lexpiraci final.

Serra ha fet, com no podia ser daltre manera, una pellcula desdramatitzada, que defuig conscientment la construcci dramtica dels personatges i les situacions, sense pics dacci, tan sols una successi dancdotes com a fugisser fil narratiu. El que pretn s oferir en brut i en tota la seva nuesa possible els darrers dies dun home gran malalt que pateix mentre el cos sapaga i es consumeix.

La desdramatitzada crnica de la defunci anunciada del rei cont moments propicis a la ironia o a la rialla, cromosoma distintiu de Serra, en sintonia amb la deconstrucci del drama o la tragdia. Destaca un moment incorporat amb la irrupci dun metge marsells, un xarlat o farsant, personatge relatat en les crniques de la cort de lpoca, provet dun elixir amb extractes danimals i plantes, que empra un francs acatalanat mentre invoca a Arnau de Vilanova.

Tot i inspirar-se en crniques de lpoca detallades i exhaustives de Saint-Simon i el Marqus de Dangeau, Serra no pretn forar el biopic ni fer una pellcula histrica a ls. Ms aviat reflecteix levoluci clnica del pacient, la cronologia duna malaltia que el postrar en el catre reial fins el seu darrer al, morint suposadament per complicacions diabtiques i la gangrena de les cames. Un procs de degradaci fsica que es viu envoltat dels seus criats, ajudants de cmera i consellers, per sobretot de lequip mdic habitual, el qual es veur incapa de guarir el rei.

Serra basteix una situaci nica i prolongada, aconseguint encomanar la monotonia, la rutina, el lent i feixuc discrrer del temps en el darrer mes de vida del monarca en la que ser la seva cambra morturia. La de reclusi s absoluta, llevat duna escena inaugural a laire lliure senzillament exquisida, sobrenatural per la seva irrealitat, prembul de lenclaustrament letal. Una situaci tancada, claustrofbica, datmosfera saturada, asfixiant, enganxifosa, grcies sobretot a la presncia matrica de cortinatges, entapissats, vestuari, cobrellits i perruques.

La immobilitat del sobir, de quietud marmria, sestn al conjunt, creant autntics quadres i, sobretot, natures mortes, transcendint els anomenats tableaux vivants, quadres escnics en moviment. La mateixa rigidesa i estatisme es propaga als personatges, convertits en escultures, maniquins, figurants dun atapet mobiliari en el retaule de la mort de Louis XIV. En aquest decorat nic, el fora de camp desapareix, llevat dalgun escs moment com el so duna banda de msics que prov de lexterior i que complau al rei, o puntuals visites per assumptes reials.

Aquesta pellcula de cambra dAlbert Serra resulta senzillament enlluernadora, fascinant i hipntica, dotada duna bellesa plstica incontestable, per defugint premeditadament un enfocament preciosista, artificis o estetitzant, trucs costosos dels venedors de fum.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 974

Una crtica de Joan Millaret Valls

24 de novembre de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small