cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL FABULS ENCS DUNA COMDIA TRISTA

Jim Jarmusch, palad del cinema independent nord- americ, arriba a les nostres cartelleres per partida doble. Duna banda, estrena el seu biopic sobre el llegendari grup de rock dels setanta Stooges, Gimme Danger, i de laltre, una deliciosa i encisadora miniatura cinematogrfica anomenada Paterson, de la que en parlarem tot seguit. La seva trama gira al voltant dun conductor de bus de nom Paterson (Adam Driver), que dna ttol al film, per aquest ttol t un valor doble ja que respon tamb al nom de la ciutat on viu i treballa el protagonista, Paterson, New Jersey. Paterson, lhome tranquil de Paterson, conviu feliment amb Laura (Golshifteh Farahani), una dona lluntica i carregada de manies i dries.

Paterson mena una vida rutinria, treballant tot el dia, i aprofitant el temps lliure per escriure poesia, sobretot sobre capses de llumins, en una ciutat de poetes com Allan Ginsberg o William Carlos Williams, o prendres cada dia rigorosament una cervesa en el bar de la cantonada. Sembla un personatge gris i tristoi, per alhora resulta absolutament commovedor per la seva bonhomia i afabilitat, o pel seu tarann inusualment comprensiu i atent envers una dona massa propensa a les extravagncies i rampells estrambtics. El seu somriure franc o la rialla oberta que llueix quan segueix les converses dels passatgers del seu autobs, o dels seus amics i coneguts al bar o a casa seva, avantsala de lhorror, el fa, senzillament, un personatge adorable i meravells.

Al costat de Paterson trobem la seva companya carregada de punyetes, per sempre desbordant i entusiasta, sincerament carinyosa, plenament illusa i ingnua. Entre els seus hbits, o rampells, destaca pintar les cortines de casa seva amb formes geomtriques i en blanc i negre, o desenvolupar la seva passi culinria per la reposteria amb pastissos o galetes decorats amb el mateix motiu geomtric de les cortines, somniant obrir el seu propi negoci.

La pellcula est explicada en forma de dietari, reiniciant-se aquest durant vuit dies consecutius. El moment inaugural del dia repetit successivament s una preciosa escena corresponent al dol i romntic despertar dambds al llit. Moments transaccionals, entre la viglia i el somni, absolutament radiants, quasi impossibles, irreals, com una sublimaci de lamor en parella. Moments embellits i mgics potser en sintonia amb el bon carcter de Paterson, inassequible al desencs, incapa denfadar-se, donant mostres dun amor incombustible.

Per alguna cosa no acaba de funcionar en aquesta oda a la simplicitat i tot desprn una sensaci torbadora i inquietant, malgrat aquesta ptina dalegria i joia convivencial. La pulsi de Laura esdev obsessiva, malaltissa, com el caprici afegit desdevenir cantant country amb una guitarra, como no, arlequinada. O com la figura del simptic gos de la parella, investit progressivament dun carcter malvol, prfid, que gruny gels quan la dona besa a Paterson, o quan fa la guitza diriament a Paterson, com desprs es comprova en un gag divertidssim, arribant fins i tot a destruir el seu tresor ntim, el seu quadern de poemes.

Aquesta atmosfera enrarida es nodreix delements parafantstics com laparici repetida de germans bessons de diferents edats, i que podria respondre a un dels somnis felios della sobre el desig de tenir fills bessons; o la reciprocitat fisonmica i, potser alguna cosa ms, que sestableix entre ella i la dona guepard del clssic film fantstic i de terror en blanc i negre La isla de las almas perdidas que la parella va a veure al cinema.

En aquesta celebraci de la gent senzilla, de reivindicaci de les coses petites, el retrat de la quotidianitat de Laura i Paterson es veu travessat per un enigma inescrutable, hi batega una sensaci de film misteris i de sentit completament elusiu, inabastable del tot. Un film tan rar i atpic com dotat dun carcter hipntic, fascinant, magntic, que arrossega i subsumeix a lespectador en una atmosfera de desconcert absolut. Un espectador embruixat per unes imatges extraordinriament grcils, flotants o etries, plenament entregat a lencs daquesta comdia trista, daquest melodrama divertit. I un espectador commogut tamb pel romanticisme tan babau com desarmant i corprenedor que es professen aquesta estranya parella.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 859

Una crtica de Joan Millaret Valls

12 de desembre de 2016


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small